بسمه تعالی
برنامه عملیاتی سال 1394
واحدآموزش سلامت
مرکز بهداشت شهرستان مانه و سملقان
مقدمه:
مطابق مقدمه اساسنامه سازمان جهانی بهداشت ( 1946) برخورداری از بالاترین حد استانداردهای منطقی و قابل حصول سلامت، بدون در نظر گرفتن نژاد، مذهب، عقاید سیاسی و اجتماعی حق مسلم هر انسانی است . نوع برخورد هر فرد با سلامتش ، تا حد زیادی به میزان سواد بهداشتی وی بستگی دارد و افزایش سواد بهداشتی اقشار مختلف مردم نیازمند توسعه علمی و منطقی آموزش سلامت در کشور است.
منشور اوتاوا ارتقای سلامت (1986) را چنین معنی می کند:
- ایجاد سیاستهای حامی سلامت
- ایجاد محیط های حامی سلامت و حفاظت شده
- توسعه اقدام جامعه
- توسعه مهارتهای فردی
طبق منشور اوتاوا در زمینه ارتقای سلامت، برای رسیدن به یک سلامت کامل چه از لحاظ جسمی، ذهنی، روانی و اجتماعی، هر فرد یا گروه باید بتواند خواسته ها و نیازهای خود را شناخته، آنها را برطرف نموده و با محیط خود کنار آمده یا آنرا در جهت خواسته های خود تغییر دهد. و بر همین اساس نقش آموزش سلامت در ارتقای سلامت مردم مشخص می گردد.
بررسی وضعیت موجود :
شهرستان مانه و سملقان به مركزيت شهر آشخانه با وسعتي حدوداً 6053كيلومتر مربع( 4/5978) در فاصله 45 كيلومتري غرب بجنورد و در منتهي اليه مرز استان خراسان شمالي با استان گلستان (شهرستانهاي مراوه تپه و كلاله ) واقع شده است. حدودات اربعه آن از شمال به بخش راز و جرگلان ، از غرب به شهرستانهاي مراه تپه و كلاله ، از شمالي غرب به كشور تركمنستان (8 كيلومتر مرز مشترك)، از جنوب به شهرستانهاي جاجرم و گرمه و از شرق به بخش مركزي شهرستان بجنورد محدود است.
اين شهرستان بر اساس سرشماري سال 1394 داراي ؟ نفر جمعيت مي باشد.
مركز بهداشت اين شهرستان از سال 1380 از مركز بهداشت شهرستان بجنورد جداگرديده و به صورت مستقل در حال ارائه خدمت به جمعيت منطقه تحت پوشش مي باشد. در حال حاضر داراي 9مركز بهداشتي درماني روستايي، 3 مركز بهداشتي درماني شهري و روستايي ، 54 خانه بهداشت ، 9 خانه سلامت و 4 پايگاه شهري مي باشد.
نقاط قوت – ضعف – فرصت ها وتهدیدها در شهرستان :
- وجود سالن آموزش مجهز به دیتا و پروژکتور در مرکز بهداشت.
- آشنایی درصد زیادی از کارشناسان ستادی و کاردانهای مراکز به نوشتن برنامه عملیاتی
-
- اعتبارات ناکافی در برنامه های آموزش سلامت
- تعامل ضعیف برخی از واحدهای ستادی با واحد آموزش سلامت
- عدم توجه کارشناسان ستادی به برنامه عملیاتی مراکز بهداشتی و درمانی در بازدیدها.
- عدم توجه کافی برخی از واحدهای ستادی به اهمیت برنامه عملیاتی واحد خود و پایش نکردن برنامه ها در طول سال.
- - استفاده ناکافی از روشهای پویای آموزشی در برنامه های آموزش سلامت
- - توجه ناکافی آموزش دهندگان در سطح شهرستان به رسانه های و سایل کمک آموزشی
- عدم انگیزه کافی برخی بهورزان در اجرای برنامه های آموزشی به دلیل سابقه زیاد یا سطح سواد پایین
فرصت ها:
- وجود جلسات کارگروه سلامت و امنیت غذایی در فرمانداری شهرستان
- وجود تلویزیون ال سی دی و دی وی دی در مراکز بهداشتی درمانی
- قومیتهای مختلف در سطح شهرستان
- ضعیف بودن سطح آگاهی و عملکرد مردم در مناطق دوردست و محروم شهرستان
وضعیت شاخص های بهداشتی آموزش سلامت شهرستان در پایان سال 1393:
- تعدا جلسات آموزشی برگزار شده در ارگانهای حامی سلامت شهرستان:11
- تعداد افراد آموزش دیده در محیط های حامی سلامت شهرستان : 400 نفر
- تعداد جلسات مشترک برگزار شده در طی سال با سازمان های همکار: 7
- تعداد جلسات اموزشی برگزار شده جهت کاردانها و کارشناسان بهداشتی مراکز بهداشتی درمانی تابعه توسط واحد آموزش سلامت: 3
- تعداد جلسات اموزشی برگزار شده جهت بهورزان مراکز بهداشتی درمانی تابعه توسط واحد آموزش سلامت: 2
- تعداد مراکز استفاده کنندگان از سیستم های تلویزیونLCD و مطالب آموزش سلامت : 9 مرکز (مهمانک، بیار، کشک آباد)
- تعداد رسانه تولیدی تایید شده شهرستانی: 8
- تعداد جلسات کمیته پژوهشی : 4
مشکلات واحد:
- درصد پایین رسانه های تولیدی در سطح شهرستان.
- صفر بودن تعداد طرح های HSR اجرا شده در سال 93 و قبل آن.
- صد در صد نبودن مراکز دارای تلویزیونLCD.
- عدم وجود سیستم کانورتور جهت پخش تمامی فرمت های تیزر آموزشی توسط تلویزیون های مراکز.
- عدم همکاری کامل رابطین سلامت ادارات در برنامه های مرکز بهداشت.
مروری بر برنامه عملیاتی سال گذشته:
در برنامه تدوین شده سال 93 اهداف اختصاصی تعیین شده شامل موارد زیر بود:
- افزایش میزان اطلاعات کارشناسان ستادی شهرستان و در زمینه خود مراقبتی از 50 به 85 درصدتا پایان سال 93.
- میزان دستیابی به هدف اختصاصی یک 100%.
- افزایش میزان اطلاعات نیروهای محیطی در زمینه خود مراقبتی از 52 به 85 درصد تا پایان سال 93
- میزان دستیابی به هدف اختصاصی شماره دو 100%.
- افزایش آگاهی دانش آموزان راهنمایی شهر آشخانه در خصوص خود مراقبتی از 40 به 70تا پایان سال 93.
- میزان دستیابی به هدف اختصاصی شماره سه 0 بود.
- دلایل آن عدم همکاری آموزش و پرورش درزمینه برگزاری کلاسهای آموزشی بود.
- افزایش جلب مشارکت محیط های حامی سلامت و سازمان ها در سطح شهرستان در زمینه برنامه های آموزش سلامت از 6 سازمان به 8 سازمان.( شهرداری، ، آموزش و پرورش)
- میزان دستیابی به هدف شماره چهار 100% بود.
- افزایش تعداد رسانه آموزشی تایید شده از 2 رسانه به 5رسانه تا پایان سال 1393 در سطح شهرستان.
- میزان دستیابی به هدف شماره پنج 100% بود.
- افزایش تعداد طرح های HSR اجرا شده توسط کارشناسان ستادی و محیطی شهرستان از 0 طرح به 3 طرح تا پایان سال 93.
- میزان دستیابی به هدف شماره شش 0% بود.
- دلایل آن نیز شامل عدم آشنایی همکاران با طرح های تحقیقاتی و لزوم برگزاری جلسات آموزشی بود که در این زمینه 4 جلسه آموزشی در این زمینه برگزار گردید.
هدف کلی:ارتقای کمی و کیفی برنامه های آموزش و ارتقای سلامت در سطح شهرستان
اهداف اختصاصی:
- افزایش میزان آگاهی کاردان و کارشناسان در زمینه ایمنی غذا از 60 به 90 درصد تا پایان سال 94.
- افزایش میزان آگاهی رابطین بهداشت مدارس در زمینه ایمنی غذا از 50 به 80 درصدتا پایان سال 94.
- افزایش جلب مشارکت محیط های حامی سلامت و سازمان ها در سطح شهرستان از 8 سازمان به 10 سازمان تا پایان سال 94.
- افزایش تعداد رسانه آموزشی تایید شده از 8 رسانه به 12 رسانه تا پایان سال 1394 در سطح شهرستان.
- افزایش تعداد طرح های HSR اجرا شده توسط کارشناسان ستادی و محیطی شهرستان از 0 طرح به 2 طرح تا پایان سال 94.
استراتژی و فعالیتها:
هدف اختصاصی 1:
- افزایش میزان آگاهی کاردان و کارشناسان در زمینه ایمنی غذا از 60 به 90 درصدتا پایان سال 94.
ردیف
|
استراتژی
|
فعالیت
|
1
|
آموزش
|
- توزیع بسته های آموزشی ایمنی غذا ارسالی از وزارت بهداشت به تمامی واحدهای ستادی و کارکنان مراکز بهداشتی درمانی.
- برگزاری کارگاه آموزشی ایمنی غذا جهتکاردان و کارشناسان.
- آپلود نمودن بسته های آموزشی در سایت دانشگاه و اطلاع رسانی به نیروها در زمینه استفاده از آن.
|
2
|
نظارت و پیگیری
|
- تکمیل نمودن پست تستها و آنالیز آنها.
|
×100تعداد پاسخهای صحیح
تعداد کل سوالات
|
: میزان اطلاعات اولیه نیروها در زمینه ایمنی غذا در ابتدای جلسه
|
Input
|
رضایتمندی از نحوه برگزاری جلسه( برگه های نظر سنجی)
|
process
|
×100تعداد پاسخهای صحیح
تعداد کل سوالات
|
: میزان اطلاعات ثانویه نیروها شرکت کننده
|
Output
|
×100 تعداد نیروهایی که مطالب آموزشی را به سایر مردم آموزش داده اند
تعداد کل شرکت کنندگان در جلسه آموزشی
|
: درصد نیروهایی که ایمنی غذا را به مردم آموزش داده اند
|
effect
|
×100 تعداد پاسخهای صحیح
تعداد کل سوالات
|
: درصد آگاهی مردم در خصوص ایمنی غذا
|
outcome
|
هدف اختصاصی 2:
- افزایش آگاهی رابطین بهداشت مدارس در خصوص ایمنی غذا از 50 به 80 تا پایان سال 94.
ردیف
|
استراتژی
|
فعالیت
|
1
|
هماهنگی
|
- برگزاری جلسات توجیهی درزمینه اهمیت موضوع
|
2
|
آموزش
|
- برگزاری جلسات آموزشی جهت رابطین سلامت مدارس.
- تهیه و توزیع بسته های آموزشی
|
|
پیگیری
|
- تکمیل نمودن پست تستها و آنالیز آنها.
|
×100تعداد پاسخهای صحیح
تعداد کل سوالات
|
: میزان اطلاعات اولیه نیروها در زمینه ایمنی غذا در ابتدای جلسه
|
Input
|
رضایتمندی از نحوه برگزاری جلسه( برگه های نظر سنجی)
|
process
|
×100تعداد پاسخهای صحیح
تعداد کل سوالات
|
: میزان اطلاعات ثانویه نیروها شرکت کننده
|
Output
|
×100 تعداد نیروهایی که مطالب آموزشی را به سایر مردم آموزش داده اند
تعداد کل شرکت کنندگان در جلسه آموزشی
|
: درصد نیروهایی که ایمنی غذا را به سایر دانش آموزان آموزش داده اند
|
effect
|
×100 تعداد پاسخهای صحیح
تعداد کل سوالات
|
: درصد آگاهی دانش آموزان در خوص ایمنی غذا
|
outcome
|
هدف اختصاصی 3:
- افزایش جلب مشارکت محیط های حامی سلامت و سازمان ها در سطح شهرستان از 8 سازان به 10 سازمان تا پایان سال 94.
ردیف
|
استراتژی
|
فعالیت
|
1
|
هماهنگی
|
- برگزاری جلسه مشترک و توجیهی با سازمانها و محیط های علاقمند در زمینه برنامه های آموزش سلامت.
- شناسائی رابطان سلامت در سازمانهای علاقمند به همکاری.
|
2
|
نظارت
|
- پیگیری مصوبات جلسات مشترک باسازمان ها
|
هدف اختصاصی 4:
- افزایش تعداد رسانه آموزشی تایید شده از 8 رسانه به 12 رسانه تا پایان سال 1394 در سطح شهرستان.
ردیف
|
استراتژی
|
فعالیت
|
1
|
آموزش
|
- برگزاری جلسه آموزشی جهت کاردان و کارشناسان در خصوص تولید رسانه و تشویق آنها به تولید رسانه .
|
2
|
هماهنگی درون بخشی
|
- مکاتبه با کارشناسان ستادی و نیروهای محیطی در خصوص تشویق آنها به تولید رسانه .
- همکاری با تمامی نیروهای علاقمند به تولید رسانه.
|
3
|
نظارت
|
- تعیین اعضای کمیته رسانه جهت نظارت بر رسانه های تولید شده در شهرستان .
|
×100تعداد پاسخهای صحیح
تعداد کل سوالات
|
: میزان اطلاعات اولیه نیروها در زمینه تهیه رسانه ها در ابتدای جلسه
|
Input
|
میزان رضایت مندی از برگزاری کارگاه
|
Process
|
=میزان اطلاعات ثانویه فراگیران در زمینه رسانه ها
|
100 * تعداد پاسخهای صحیح
کل سوالات
|
Output
|
100 * عداد کارشناسانی که در امر تولید رسانه فعال هستند.
کل شرکت کنندگان در کارگاه اول
|
=درصد نیروهایی که در امر تولید رسانه کار می کنند
|
effect
|
100*تعداد نیروهایی که رسانه تولیدی تایید شده دارند..
تعداد کل نیروهای حاضر در کلاس
|
=درصد کارشناسانی که رسانه تایید شده دارند
|
Outcome
|
هدف اختصاصی 5:
- افزایش تعداد طرح های HSR اجرا شده توسط کارشناسان بهداشتی شهرستان از 0 طرح به 2 طرح تا پایان سال 94.
ردیف
|
استراتژی
|
فعالیت
|
1
|
آموزش
|
- برگزاری جلسه آموزشی جهت کارشناسان ستادی و محیطی شهرستان در خصوص طرح HSR .
|
|
هماهنگی
|
- برگزاری کمیته علمی و بررسی موضوعات مطرح شده جهت اجرای طرح
- همکاری با کلیه نیروهای علاقمند به اجرای طرح HSR .
|
=میزان اطلاعات اولیه کارشناسان اموزش سلامت در زمینه تدوین و اجرای طرح HSR
|
100 * تعداد پاسخهای صحیح
کل سوالات
|
Input
|
میزان رضایت مندی از برگزاری کارگاه
|
Process
|
100 * تعداد پاسخ صحیح
کل شرکت کنندگان در کارگاه
|
=میزان اطلاعات ثانویه کارشناسان اموزش سلامت در زمینه زمینه تدوین و اجرای طرح HSR
|
Output
|
100 * تعداد کارشناسانی که به طرح های Hsr علاقمند و خواستار فعالیت در این زمینه هستند
کل شرکت کنندگان در کارگاه
|
=درصد کارشناسانی که به طرح های Hsr علاقمند و خواستار فعالیت در این زمینه هستند
|
effect
|
تعداد طرح های HSR تدوین و اجرا شده توسط کارشناسان شهرستان
|
|
Out come
|
=درصد کارشناسانی که در تدوین و اجرای طرح های HSR همکاری داشته اند
|
لیست فعالیتهای جاری:
- نیازسنجی و تهیه لیست مشکلات شهرستان
- تهیه برنامه عملیاتی جهت واحد آموزش سلامت شهرستان
- تهیه برنامه عملیاتی جهت مرکز بهداشت شهرستان
- نظارت بر برنامه عملیاتی واحد های ستادی
- بررسی برنامه عملیاتی و نامه های مراکز بهداشتی درمانی تحت پوشش
- پاسخ به نامه های معاونت محترم بهداشتی دانشگاه
- بازدید از مراکز و خانه های بهداشت و تکمیل چک لیست
- شرکت در جلسات معاونت بهداشتی و مرکز بهداشت
- همکاری در اجرای مناسبت ها با سایر واحدها
- همکاری درتولید رسانه ها با سایر واحدهای ستادی و مراکز بهداشتی
- برنامه ریزی جهت ارائه آموزشات در محیط های حامی سلامت
- برگزاری جلسات مشترک با سایر ادارات
- برگزاری برنامه های هفته سلامت
- برگزاری مناسبات طبق تقویم سلامت
- همکاری با سایر کارشناسان در تدوین و اجرای طرح های HSR