برنامه عملیاتی شهرستان مانه و سملقان در سال 1394

چهارشنبه ٤ آذر ١٣٩٤ ساعت ١٣:١٣ ب.ظ   ( بازدید : 662 نفر )


بسمه تعالی

 

برنامه عملیاتی سال 1394

واحدآموزش سلامت

 

مرکز بهداشت شهرستان مانه و سملقان

 

 

مقدمه:

مطابق مقدمه اساسنامه سازمان جهانی بهداشت ( 1946) برخورداری از بالاترین حد استانداردهای منطقی و قابل حصول سلامت، بدون در نظر گرفتن نژاد، مذهب، عقاید سیاسی و اجتماعی حق مسلم هر انسانی است . نوع برخورد هر فرد با سلامتش ، تا حد زیادی به میزان سواد بهداشتی وی بستگی دارد و افزایش سواد بهداشتی اقشار مختلف مردم نیازمند توسعه علمی و منطقی آموزش سلامت در کشور است.

منشور اوتاوا ارتقای سلامت (1986) را چنین معنی می کند:

  • ایجاد سیاستهای حامی سلامت
  • ایجاد محیط های حامی سلامت و حفاظت شده
  • توسعه اقدام جامعه
  • توسعه مهارتهای فردی

طبق منشور اوتاوا در زمینه ارتقای سلامت، برای رسیدن به یک سلامت کامل چه از لحاظ جسمی، ذهنی، روانی و اجتماعی، هر فرد یا گروه باید بتواند خواسته ها و نیازهای خود را شناخته، آنها را برطرف نموده و با محیط خود کنار آمده یا آنرا در جهت خواسته های خود تغییر دهد. و بر همین اساس نقش آموزش سلامت در ارتقای سلامت مردم مشخص می گردد.

بررسی وضعیت موجود :

شهرستان مانه و سملقان به مركزيت شهر آشخانه با وسعتي حدوداً 6053كيلومتر مربع( 4/5978) در فاصله 45 كيلومتري غرب بجنورد و در منتهي اليه مرز استان خراسان شمالي با استان گلستان (‌شهرستانهاي مراوه تپه و كلاله ) واقع شده است. حدودات اربعه آن از شمال به بخش راز و جرگلان ، از غرب به شهرستانهاي مراه تپه و كلاله ، از شمالي غرب به كشور تركمنستان (‌8 كيلومتر مرز مشترك)، از جنوب به شهرستانهاي جاجرم و گرمه و از شرق به بخش مركزي شهرستان بجنورد محدود است.

اين شهرستان بر اساس سرشماري سال 1394 داراي ؟ نفر جمعيت مي باشد.

مركز بهداشت اين شهرستان از سال 1380 از مركز بهداشت شهرستان بجنورد جداگرديده و به صورت مستقل در حال ارائه خدمت به جمعيت منطقه تحت پوشش مي باشد. در حال حاضر  داراي 9مركز بهداشتي درماني روستايي، 3 مركز بهداشتي درماني شهري و روستايي  ، 54 خانه بهداشت ، 9 خانه سلامت و 4 پايگاه شهري مي باشد.

نقاط قوت – ضعف – فرصت ها وتهدیدها در  شهرستان :

  •  
  1. وجود سالن آموزش  مجهز به دیتا و پروژکتور در مرکز بهداشت.
  2. آشنایی درصد زیادی از کارشناسان ستادی و  کاردانهای مراکز به نوشتن برنامه عملیاتی
  3.  
  1. اعتبارات ناکافی در برنامه های آموزش سلامت
  2. تعامل ضعیف برخی از واحدهای ستادی با واحد آموزش سلامت
  3. عدم توجه کارشناسان ستادی به برنامه عملیاتی مراکز بهداشتی و درمانی در بازدیدها.
  4. عدم توجه کافی برخی از واحدهای ستادی به اهمیت برنامه عملیاتی واحد خود و پایش نکردن برنامه ها در طول سال.
  5. - استفاده ناکافی از روشهای پویای آموزشی در برنامه های آموزش سلامت
  6. - توجه ناکافی آموزش دهندگان در سطح شهرستان به رسانه های و سایل کمک آموزشی
  7. عدم انگیزه کافی برخی بهورزان در اجرای برنامه های آموزشی به دلیل سابقه زیاد یا سطح سواد پایین

فرصت ها:

  1. وجود جلسات کارگروه سلامت و امنیت غذایی در فرمانداری شهرستان
  2. وجود تلویزیون ال سی دی و دی وی دی در مراکز بهداشتی درمانی

 

  •  
  1. قومیتهای مختلف در سطح شهرستان
  2. ضعیف بودن سطح آگاهی و عملکرد مردم در مناطق دوردست و محروم شهرستان

وضعیت شاخص های بهداشتی آموزش سلامت شهرستان در پایان سال 1393:

  1. تعدا جلسات آموزشی برگزار شده در ارگانهای حامی سلامت شهرستان:11
  2. تعداد افراد آموزش دیده در محیط های حامی سلامت شهرستان : 400 نفر
  3. تعداد جلسات مشترک برگزار شده در طی سال با سازمان های همکار:  7
  4. تعداد جلسات اموزشی برگزار شده جهت کاردانها و کارشناسان بهداشتی مراکز بهداشتی درمانی تابعه توسط واحد آموزش سلامت:  3
  5. تعداد جلسات اموزشی برگزار شده جهت بهورزان مراکز بهداشتی درمانی تابعه توسط واحد آموزش سلامت:   2
  6. تعداد مراکز استفاده کنندگان از سیستم های تلویزیونLCD و مطالب آموزش سلامت : 9 مرکز (مهمانک،‌ بیار، کشک آباد)
  7. تعداد رسانه تولیدی تایید شده شهرستانی: 8
  8. تعداد جلسات کمیته پژوهشی  : 4

مشکلات واحد:

  1. درصد پایین  رسانه های تولیدی در سطح شهرستان.
  2. صفر بودن تعداد طرح های HSR   اجرا شده در سال 93 و قبل آن.
  3. صد در صد نبودن مراکز دارای تلویزیونLCD.
  4. عدم وجود سیستم کانورتور جهت پخش تمامی فرمت های تیزر آموزشی توسط تلویزیون های مراکز.
  5. عدم همکاری کامل رابطین سلامت ادارات در برنامه های مرکز بهداشت.
 

 

مروری بر برنامه عملیاتی سال گذشته:

در برنامه تدوین شده سال 93 اهداف اختصاصی تعیین شده شامل موارد زیر بود:

  1. افزایش میزان اطلاعات کارشناسان ستادی شهرستان و در زمینه خود مراقبتی از  50  به 85 درصدتا پایان سال 93.
  • میزان دستیابی به هدف اختصاصی یک 100%.
  1. افزایش میزان اطلاعات نیروهای محیطی در زمینه خود مراقبتی از  52  به 85 درصد  تا پایان سال 93
  • میزان دستیابی به هدف اختصاصی شماره دو 100%.
  1. افزایش آگاهی دانش آموزان راهنمایی شهر آشخانه در خصوص خود مراقبتی از  40 به 70تا پایان سال 93.
  • میزان دستیابی به هدف اختصاصی شماره سه 0 بود.
  • دلایل آن عدم همکاری آموزش و پرورش درزمینه برگزاری کلاسهای آموزشی بود.
  1. افزایش جلب مشارکت محیط های حامی سلامت و سازمان ها در سطح شهرستان در زمینه برنامه های آموزش سلامت از 6 سازمان به 8 سازمان.( شهرداری، ، آموزش و پرورش)
  • میزان دستیابی به هدف شماره چهار 100% بود.
  1. افزایش تعداد رسانه آموزشی تایید شده از 2 رسانه  به 5رسانه تا پایان سال 1393 در سطح شهرستان.
  • میزان دستیابی به هدف شماره پنج 100% بود.
  1. افزایش تعداد طرح های HSR   اجرا شده توسط کارشناسان ستادی و محیطی شهرستان از 0 طرح  به 3 طرح   تا پایان سال 93.
  • میزان دستیابی به هدف شماره شش 0% بود.
  • دلایل آن نیز شامل عدم آشنایی همکاران با طرح های تحقیقاتی و لزوم برگزاری جلسات آموزشی بود که در این زمینه 4 جلسه آموزشی در این زمینه برگزار گردید.

 

 

 

 

 

 

 

هدف کلی:ارتقای کمی و کیفی برنامه های آموزش و ارتقای سلامت در سطح شهرستان

اهداف اختصاصی:

  1. افزایش میزان آگاهی کاردان و کارشناسان در زمینه ایمنی غذا از  60 به 90 درصد تا پایان سال 94.
  2. افزایش میزان آگاهی رابطین بهداشت مدارس در زمینه ایمنی غذا از  50  به 80 درصدتا پایان سال 94.
  3. افزایش جلب مشارکت محیط های حامی سلامت و سازمان ها در سطح شهرستان از 8 سازمان به 10 سازمان تا پایان سال 94.
  4. افزایش تعداد رسانه آموزشی تایید شده از 8 رسانه  به 12 رسانه تا پایان سال 1394 در سطح شهرستان.
  5. افزایش تعداد طرح های HSR   اجرا شده توسط کارشناسان ستادی و محیطی شهرستان از 0 طرح  به 2 طرح تا پایان سال 94.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

استراتژی و فعالیتها:

 

هدف اختصاصی 1:

  • افزایش میزان آگاهی کاردان و کارشناسان در زمینه ایمنی غذا از  60  به 90 درصدتا پایان سال 94.

ردیف

استراتژی

فعالیت

1

آموزش

 

  • توزیع بسته های آموزشی ایمنی غذا ارسالی از وزارت بهداشت به تمامی واحدهای ستادی و کارکنان مراکز بهداشتی درمانی.
  • برگزاری کارگاه آموزشی ایمنی غذا جهتکاردان و کارشناسان.
  • آپلود نمودن بسته های آموزشی در سایت دانشگاه و اطلاع رسانی به نیروها در زمینه استفاده از آن.

2

نظارت و پیگیری

  • تکمیل نمودن پست تستها و آنالیز آنها.

 

 

 

 

×100تعداد پاسخهای صحیح

تعداد کل سوالات

 

:  میزان اطلاعات اولیه نیروها در زمینه ایمنی غذا در ابتدای جلسه

Input

 

 

رضایتمندی از نحوه برگزاری جلسه( برگه های نظر سنجی)

process

 

×100تعداد پاسخهای صحیح

تعداد کل سوالات

 

 

:  میزان اطلاعات ثانویه نیروها شرکت کننده

Output

 

×100        تعداد نیروهایی که مطالب آموزشی را به سایر مردم آموزش داده اند

تعداد کل شرکت کنندگان در جلسه آموزشی

 

:  درصد نیروهایی که ایمنی غذا را به مردم آموزش داده اند

effect

 

×100                تعداد پاسخهای صحیح

تعداد کل سوالات

 

:  درصد  آگاهی مردم در خصوص ایمنی غذا

outcome

 

 

 

 

 

 

هدف اختصاصی 2:

  • افزایش آگاهی رابطین بهداشت مدارس در خصوص ایمنی غذا از   50  به 80 تا پایان سال 94.

ردیف

استراتژی

فعالیت

1

هماهنگی

  • برگزاری جلسات توجیهی درزمینه اهمیت موضوع

2

آموزش

  • برگزاری جلسات آموزشی جهت رابطین سلامت مدارس.
  • تهیه و توزیع بسته های آموزشی

 

پیگیری

  • تکمیل نمودن پست تستها و آنالیز آنها.
 

 

 

×100تعداد پاسخهای صحیح

تعداد کل سوالات

 

:  میزان اطلاعات اولیه نیروها در زمینه ایمنی غذا در ابتدای جلسه

Input

 

 

رضایتمندی از نحوه برگزاری جلسه( برگه های نظر سنجی)

process

 

×100تعداد پاسخهای صحیح

تعداد کل سوالات

 

 

:  میزان اطلاعات ثانویه نیروها شرکت کننده

Output

 

×100        تعداد نیروهایی که مطالب آموزشی را به سایر مردم آموزش داده اند

تعداد کل شرکت کنندگان در جلسه آموزشی

 

:  درصد نیروهایی که ایمنی غذا را به سایر دانش آموزان  آموزش داده اند

effect

 

×100                تعداد پاسخهای صحیح

تعداد کل سوالات

 

:  درصد  آگاهی دانش آموزان  در خوص ایمنی غذا

outcome

 

 
 

 

 

هدف اختصاصی 3:

  • افزایش جلب مشارکت محیط های حامی سلامت و سازمان ها در سطح شهرستان از 8 سازان به 10 سازمان تا پایان سال 94.

ردیف

استراتژی

فعالیت

1

هماهنگی

  • برگزاری جلسه مشترک و توجیهی با سازمانها و محیط های علاقمند در زمینه برنامه های آموزش سلامت.
  • شناسائی رابطان سلامت در سازمانهای علاقمند به همکاری.

2

نظارت

  • پیگیری مصوبات جلسات مشترک باسازمان ها
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

هدف اختصاصی 4:

  • افزایش تعداد رسانه آموزشی تایید شده از 8 رسانه  به 12 رسانه تا پایان سال 1394 در سطح شهرستان.

 

 

ردیف

استراتژی

فعالیت

1

آموزش

  • برگزاری جلسه آموزشی  جهت کاردان و کارشناسان در خصوص تولید رسانه و تشویق آنها به تولید رسانه .

 

2

هماهنگی درون بخشی

  • مکاتبه با کارشناسان ستادی و نیروهای محیطی در خصوص تشویق آنها به تولید رسانه .
  • همکاری با تمامی نیروهای علاقمند به تولید رسانه.

 

3

نظارت

  • تعیین اعضای کمیته رسانه جهت نظارت بر رسانه های تولید شده در شهرستان .
 

 

×100تعداد پاسخهای صحیح

تعداد کل سوالات

 

 

:  میزان اطلاعات اولیه نیروها در زمینه تهیه رسانه ها  در ابتدای جلسه

Input

 

میزان رضایت مندی از برگزاری کارگاه

Process

 

=میزان اطلاعات  ثانویه فراگیران در زمینه رسانه ها

 

100    *           تعداد پاسخهای صحیح

 

 

                                      کل سوالات

Output

 

 

100    *       عداد کارشناسانی که در امر تولید رسانه فعال هستند.

 

 

                                     کل شرکت کنندگان در کارگاه اول

 

 

=درصد نیروهایی که در امر تولید رسانه کار می کنند

effect

 

 

100*تعداد نیروهایی که رسانه تولیدی تایید شده دارند..

 

 

            تعداد کل نیروهای حاضر در کلاس

 

 

=درصد کارشناسانی که رسانه تایید شده دارند

Outcome

 

 

 

 

 

 

 

هدف اختصاصی 5:

  • افزایش تعداد طرح های HSR   اجرا شده توسط کارشناسان بهداشتی شهرستان از 0 طرح  به 2 طرح   تا پایان سال 94.

ردیف

استراتژی

فعالیت

1

آموزش

  • برگزاری جلسه آموزشی جهت کارشناسان ستادی و محیطی شهرستان در خصوص طرح HSR .

 

هماهنگی

  • برگزاری کمیته علمی و بررسی موضوعات مطرح شده جهت اجرای طرح
  • همکاری با کلیه نیروهای علاقمند به اجرای طرح HSR .
 

 

=میزان اطلاعات اولیه کارشناسان اموزش سلامت در زمینه تدوین و اجرای  طرح HSR

 

100 *  تعداد پاسخهای صحیح

 

 

کل سوالات

 

Input

 

میزان رضایت مندی از برگزاری کارگاه

Process

 

100    *    تعداد پاسخ صحیح

 

 

                                      کل شرکت کنندگان در کارگاه

 

=میزان اطلاعات  ثانویه کارشناسان اموزش سلامت در زمینه زمینه تدوین و اجرای  طرح HSR

Output

 

 

 

100    *       تعداد  کارشناسانی که به طرح های Hsr علاقمند و خواستار فعالیت در این زمینه هستند

 

 

   کل شرکت کنندگان در کارگاه

 

 

=درصد کارشناسانی که به طرح های Hsr علاقمند و خواستار فعالیت در این زمینه هستند

effect

 

 

 

تعداد طرح های HSR  تدوین و اجرا شده توسط کارشناسان شهرستان

 

 

 

 

Out come

 

 

 

 

=درصد کارشناسانی که در تدوین و اجرای طرح های HSR  همکاری داشته اند

 

 

 

 

لیست فعالیتهای جاری:

  1.               نیازسنجی و تهیه لیست مشکلات شهرستان
  2. تهیه برنامه عملیاتی جهت واحد آموزش سلامت شهرستان
  3. تهیه برنامه عملیاتی جهت مرکز بهداشت شهرستان
  4. نظارت بر برنامه عملیاتی واحد های ستادی
  5.          بررسی برنامه عملیاتی و نامه های مراکز بهداشتی درمانی تحت پوشش
  6.          پاسخ به نامه های معاونت محترم بهداشتی دانشگاه
  7.           بازدید از مراکز و خانه های بهداشت و تکمیل چک لیست
  8.            شرکت در جلسات معاونت بهداشتی و مرکز بهداشت
  9.             همکاری در اجرای مناسبت ها با سایر واحدها
  10.             همکاری درتولید رسانه ها با سایر واحدهای ستادی و مراکز بهداشتی
  11. برنامه ریزی جهت ارائه آموزشات در محیط های حامی سلامت
  12.            برگزاری جلسات مشترک با سایر ادارات
  13. برگزاری برنامه های هفته سلامت
  14. برگزاری مناسبات طبق تقویم سلامت
  15. همکاری با سایر کارشناسان در تدوین و اجرای طرح های HSR

 

رديف

عنوان فعاليت

گروه هدف

مسئول اجرا

مكان اجرا

زمان اجرا

چگونگي اجرا

تعداد

 

تجهيزات

موردنياز

شيوه پايش و ارزشيابي

مواد بودجه

کل هزينه

( به ريال )

1

آپلود نمودن بسته های آموزشی در سایت دانشگاه و اطلاع رسانی به نیروها در زمینه استفاده از آن.

کلیه نیروها

آموزش سلامت

مرکز بهداشت

اردیبهشت

آپلود نمودن

1

سیستم

-

  •  

-

2

توزیع بسته های آموزشی ایمنی غذا ارسالی از وزارت بهداشت به تمامی واحدهای ستادی و کارکنان مراکز بهداشتی درمانی.

کارکنان

آموزش سلامت

مرکز بهداشت

اردیبهشت

توزیع بسته ها

1

-

-

  •  

-

3

برگزاری کارگاه آموزشی ایمنی غذا جهت کاردان و کارشناسان

بهورزان

آموزش سلامت

مرکز بهداشت

مرداد

سخنرانی

 

دیتا- پرويکتور

پیش آزمون و پس آزمون

 

 

4

برگزاری جلسات آموزشی جهت مربیان سلامت مدارس.

مربیان بهداشت مدارس

آموزش سلامت

مرکز بهداشت

مهر

سخنرانی

 

دیتا- پرويکتور

پیش آزمون و پس آزمون

 

 

5

تهیه و توزیع بسته های آموزشی

مربیان بهداشت مدارس

آموزش سلامت

مرکز بهداشت

مهر

توزیع بسته ها

1

-

-

  •  

-

 

 

رديف

عنوان فعاليت

گروه هدف

مسئول اجرا

مكان اجرا

زمان اجرا

چگونگي اجرا

تعداد

 

تجهيزات

موردنياز

شيوه پايش و ارزشيابي

مواد بودجه

کل هزينه

( به ريال )

6

برگزاری جلسه مشترک و توجیهی با سازمانها و محیط های علاقمند در زمینه برنامه های آموزش سلامت.

اداره دامپزشکی

آموزش سلامت

اداره دامپزشکی

اردیبهشت- مرداد

برگزاری جلسه

1

-

تعداد مصوبات

  •  

-

7

برگزاری جلسه مشترک و توجیهی با سازمانها و محیط های علاقمند در زمینه برنامه های آموزش سلامت.

اداره جهاد کشاورزی

آموزش سلامت

اداره جهاد کشاورزی

اردیبهشت- شهریور

برگزاری جلسه

1

-

تعداد مصوبات

  •  

-

8

برگزاری جلسه آموزشی  جهت کارشناسان در خصوص تولید رسانه و تشویق آنها به تولید رسانه .

 

کارشناسان

آموزش سلامت

مرکز بهداشت

مرداد

سخنرانی

1

دیتا- پرويکتور

پیش آزمون و پس آزمون

 

 

9

مکاتبه با کارشناسان ستادی و نیروهای محیطی در خصوص تشویق آنها به تولید رسانه .

 

کلیه نیروها

آموزش سلامت

مرکز بهداشت

مرداد

مکاتبه

1

 

 

 

 

10

همکاری با تمامی نیروهای علاقمند به تولید رسانه.

همکاران علاقمند

 

مرکز بهداشت

در طول سال

-

-

-

-

  •  

-

11

برگزاری جلسه آموزشی جهت کارشناسان ستادی و محیطی شهرستان در خصوص طرح HSR .

کارشناسان

آموزش سلامت

مرکز بهداشت

تیر

سخنرانی

1

دیتا- پرويکتور

پیش آزمون و پس آزمون

 

 

12

برگزاری کمیته علمی و بررسی موضوعات مطرح شده جهت اجرای طرح

اعضای کمیته

آموزش سلامت

مرکز بهداشت

هر سه ماه

برگزاری جلسه

1

-

تعداد مصوبات

  •  

-

13

همکاری با کلیه نیروهای علاقمند به اجرای طرح HSR

اعضای کمیته

آموزش سلامت

مرکز بهداشت

در طول سال

-

-

-

-

  •  

-

 
 

 

جدول گانت فعاليتهاي مداخله اي 

رديف

شرح فعاليت

فروردين

ارديبهشت

خرداد

تير

مرداد

شهريور

مهر

آبان

آذر

دي

بهمن

اسفند

1

برگزاری جلسه آموزشی در خصوص ایمنی غذایی جهت کاردان و کارشناسان

 

 

 

 

-

 

 

 

 

 

 

 

2

 

برگزاری جلسات آموزشی با توجه به مناسبتهای بهداشتی جهت رابطین سلامت ادارات

 

+

 

 

 

-

 

 

-

 

 

-

3

برگزاری جلسه آموزشی  جهت کاردان و کارشناسان در خصوص تولید رسانه

 

 

 

 

-

 

 

 

 

 

 

 

4

 برگزاری جلسه آموزشی  جهت کاردان و کارشناسان در خصوص تدوین طرح HSR

 

 

 

-

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 برگزاری جلسات آموزشی جهت مربیان مدارس در خصوص ایمنی غذایی

 

 

 

 

 

 

-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


منبع : معاونت بهداشت دانشگاه چاپ مطلب ارسال خبر به دوستان





رتبه بندی شما به مطلب فوق:


دیدگاه‌ها 0 نظر

این مطلب فاقد نظر می باشد.











جستجو
بیماری ابولا چیست ؟ (۷۱۱۷ بازدید)

برای مشاهده اوقات شرعی کلیک نمایید ...