برنامه عملیاتی شهرستان مانه و سملقان در سال 1394
بسمه تعالی
برنامه عملیاتی سال 1394
واحدآموزش سلامت
مرکز بهداشت شهرستان مانه و سملقان
مقدمه:
مطابق مقدمه اساسنامه سازمان جهانی بهداشت ( 1946) برخورداری از بالاترین حد استانداردهای منطقی و قابل حصول سلامت، بدون در نظر گرفتن نژاد، مذهب، عقاید سیاسی و اجتماعی حق مسلم هر انسانی است . نوع برخورد هر فرد با سلامتش ، تا حد زیادی به میزان سواد بهداشتی وی بستگی دارد و افزایش سواد بهداشتی اقشار مختلف مردم نیازمند توسعه علمی و منطقی آموزش سلامت در کشور است.
منشور اوتاوا ارتقای سلامت (1986) را چنین معنی می کند:
- ایجاد سیاستهای حامی سلامت
- ایجاد محیط های حامی سلامت و حفاظت شده
- توسعه اقدام جامعه
- توسعه مهارتهای فردی
طبق منشور اوتاوا در زمینه ارتقای سلامت، برای رسیدن به یک سلامت کامل چه از لحاظ جسمی، ذهنی، روانی و اجتماعی، هر فرد یا گروه باید بتواند خواسته ها و نیازهای خود را شناخته، آنها را برطرف نموده و با محیط خود کنار آمده یا آنرا در جهت خواسته های خود تغییر دهد. و بر همین اساس نقش آموزش سلامت در ارتقای سلامت مردم مشخص می گردد.
بررسی وضعیت موجود :
شهرستان مانه و سملقان به مركزيت شهر آشخانه با وسعتي حدوداً 6053كيلومتر مربع( 4/5978) در فاصله 45 كيلومتري غرب بجنورد و در منتهي اليه مرز استان خراسان شمالي با استان گلستان (شهرستانهاي مراوه تپه و كلاله ) واقع شده است. حدودات اربعه آن از شمال به بخش راز و جرگلان ، از غرب به شهرستانهاي مراه تپه و كلاله ، از شمالي غرب به كشور تركمنستان (8 كيلومتر مرز مشترك)، از جنوب به شهرستانهاي جاجرم و گرمه و از شرق به بخش مركزي شهرستان بجنورد محدود است.
اين شهرستان بر اساس سرشماري سال 1394 داراي ؟ نفر جمعيت مي باشد.
مركز بهداشت اين شهرستان از سال 1380 از مركز بهداشت شهرستان بجنورد جداگرديده و به صورت مستقل در حال ارائه خدمت به جمعيت منطقه تحت پوشش مي باشد. در حال حاضر داراي 9مركز بهداشتي درماني روستايي، 3 مركز بهداشتي درماني شهري و روستايي ، 54 خانه بهداشت ، 9 خانه سلامت و 4 پايگاه شهري مي باشد.
نقاط قوت – ضعف – فرصت ها وتهدیدها در شهرستان :
- وجود سالن آموزش مجهز به دیتا و پروژکتور در مرکز بهداشت.
- آشنایی درصد زیادی از کارشناسان ستادی و کاردانهای مراکز به نوشتن برنامه عملیاتی
- اعتبارات ناکافی در برنامه های آموزش سلامت
- تعامل ضعیف برخی از واحدهای ستادی با واحد آموزش سلامت
- عدم توجه کارشناسان ستادی به برنامه عملیاتی مراکز بهداشتی و درمانی در بازدیدها.
- عدم توجه کافی برخی از واحدهای ستادی به اهمیت برنامه عملیاتی واحد خود و پایش نکردن برنامه ها در طول سال.
- - استفاده ناکافی از روشهای پویای آموزشی در برنامه های آموزش سلامت
- - توجه ناکافی آموزش دهندگان در سطح شهرستان به رسانه های و سایل کمک آموزشی
- عدم انگیزه کافی برخی بهورزان در اجرای برنامه های آموزشی به دلیل سابقه زیاد یا سطح سواد پایین
فرصت ها:
- وجود جلسات کارگروه سلامت و امنیت غذایی در فرمانداری شهرستان
- وجود تلویزیون ال سی دی و دی وی دی در مراکز بهداشتی درمانی
- قومیتهای مختلف در سطح شهرستان
- ضعیف بودن سطح آگاهی و عملکرد مردم در مناطق دوردست و محروم شهرستان
وضعیت شاخص های بهداشتی آموزش سلامت شهرستان در پایان سال 1393:
- تعدا جلسات آموزشی برگزار شده در ارگانهای حامی سلامت شهرستان:11
- تعداد افراد آموزش دیده در محیط های حامی سلامت شهرستان : 400 نفر
- تعداد جلسات مشترک برگزار شده در طی سال با سازمان های همکار: 7
- تعداد جلسات اموزشی برگزار شده جهت کاردانها و کارشناسان بهداشتی مراکز بهداشتی درمانی تابعه توسط واحد آموزش سلامت: 3
- تعداد جلسات اموزشی برگزار شده جهت بهورزان مراکز بهداشتی درمانی تابعه توسط واحد آموزش سلامت: 2
- تعداد مراکز استفاده کنندگان از سیستم های تلویزیونLCD و مطالب آموزش سلامت : 9 مرکز (مهمانک، بیار، کشک آباد)
- تعداد رسانه تولیدی تایید شده شهرستانی: 8
- تعداد جلسات کمیته پژوهشی : 4
مشکلات واحد:
- درصد پایین رسانه های تولیدی در سطح شهرستان.
- صفر بودن تعداد طرح های HSR اجرا شده در سال 93 و قبل آن.
- صد در صد نبودن مراکز دارای تلویزیونLCD.
- عدم وجود سیستم کانورتور جهت پخش تمامی فرمت های تیزر آموزشی توسط تلویزیون های مراکز.
- عدم همکاری کامل رابطین سلامت ادارات در برنامه های مرکز بهداشت.
مروری بر برنامه عملیاتی سال گذشته:
در برنامه تدوین شده سال 93 اهداف اختصاصی تعیین شده شامل موارد زیر بود:
- افزایش میزان اطلاعات کارشناسان ستادی شهرستان و در زمینه خود مراقبتی از 50 به 85 درصدتا پایان سال 93.
- میزان دستیابی به هدف اختصاصی یک 100%.
- افزایش میزان اطلاعات نیروهای محیطی در زمینه خود مراقبتی از 52 به 85 درصد تا پایان سال 93
- میزان دستیابی به هدف اختصاصی شماره دو 100%.
- افزایش آگاهی دانش آموزان راهنمایی شهر آشخانه در خصوص خود مراقبتی از 40 به 70تا پایان سال 93.
- میزان دستیابی به هدف اختصاصی شماره سه 0 بود.
- دلایل آن عدم همکاری آموزش و پرورش درزمینه برگزاری کلاسهای آموزشی بود.
- افزایش جلب مشارکت محیط های حامی سلامت و سازمان ها در سطح شهرستان در زمینه برنامه های آموزش سلامت از 6 سازمان به 8 سازمان.( شهرداری، ، آموزش و پرورش)
- میزان دستیابی به هدف شماره چهار 100% بود.
- افزایش تعداد رسانه آموزشی تایید شده از 2 رسانه به 5رسانه تا پایان سال 1393 در سطح شهرستان.
- میزان دستیابی به هدف شماره پنج 100% بود.
- افزایش تعداد طرح های HSR اجرا شده توسط کارشناسان ستادی و محیطی شهرستان از 0 طرح به 3 طرح تا پایان سال 93.
- میزان دستیابی به هدف شماره شش 0% بود.
- دلایل آن نیز شامل عدم آشنایی همکاران با طرح های تحقیقاتی و لزوم برگزاری جلسات آموزشی بود که در این زمینه 4 جلسه آموزشی در این زمینه برگزار گردید.
هدف کلی:ارتقای کمی و کیفی برنامه های آموزش و ارتقای سلامت در سطح شهرستان
اهداف اختصاصی:
- افزایش میزان آگاهی کاردان و کارشناسان در زمینه ایمنی غذا از 60 به 90 درصد تا پایان سال 94.
- افزایش میزان آگاهی رابطین بهداشت مدارس در زمینه ایمنی غذا از 50 به 80 درصدتا پایان سال 94.
- افزایش جلب مشارکت محیط های حامی سلامت و سازمان ها در سطح شهرستان از 8 سازمان به 10 سازمان تا پایان سال 94.
- افزایش تعداد رسانه آموزشی تایید شده از 8 رسانه به 12 رسانه تا پایان سال 1394 در سطح شهرستان.
- افزایش تعداد طرح های HSR اجرا شده توسط کارشناسان ستادی و محیطی شهرستان از 0 طرح به 2 طرح تا پایان سال 94.
استراتژی و فعالیتها:
هدف اختصاصی 1:
- افزایش میزان آگاهی کاردان و کارشناسان در زمینه ایمنی غذا از 60 به 90 درصدتا پایان سال 94.
ردیف |
استراتژی |
فعالیت |
1 |
آموزش
|
|
2 |
نظارت و پیگیری |
|
×100تعداد پاسخهای صحیح تعداد کل سوالات |
|
|
رضایتمندی از نحوه برگزاری جلسه( برگه های نظر سنجی) |
process |
|
×100تعداد پاسخهای صحیح تعداد کل سوالات
|
|
|
×100 تعداد نیروهایی که مطالب آموزشی را به سایر مردم آموزش داده اند تعداد کل شرکت کنندگان در جلسه آموزشی |
|
|
×100 تعداد پاسخهای صحیح تعداد کل سوالات |
|
هدف اختصاصی 2:
- افزایش آگاهی رابطین بهداشت مدارس در خصوص ایمنی غذا از 50 به 80 تا پایان سال 94.
ردیف |
استراتژی |
فعالیت |
1 |
هماهنگی |
|
2 |
آموزش |
|
|
پیگیری |
|
×100تعداد پاسخهای صحیح تعداد کل سوالات |
|
|
رضایتمندی از نحوه برگزاری جلسه( برگه های نظر سنجی) |
process |
|
×100تعداد پاسخهای صحیح تعداد کل سوالات
|
|
|
×100 تعداد نیروهایی که مطالب آموزشی را به سایر مردم آموزش داده اند تعداد کل شرکت کنندگان در جلسه آموزشی |
|
|
×100 تعداد پاسخهای صحیح تعداد کل سوالات |
|
هدف اختصاصی 3:
- افزایش جلب مشارکت محیط های حامی سلامت و سازمان ها در سطح شهرستان از 8 سازان به 10 سازمان تا پایان سال 94.
ردیف |
استراتژی |
فعالیت |
1 |
هماهنگی |
|
2 |
نظارت |
|
هدف اختصاصی 4:
- افزایش تعداد رسانه آموزشی تایید شده از 8 رسانه به 12 رسانه تا پایان سال 1394 در سطح شهرستان.
ردیف |
استراتژی |
فعالیت |
1 |
آموزش |
|
2 |
هماهنگی درون بخشی |
|
3 |
نظارت |
|
×100تعداد پاسخهای صحیح تعداد کل سوالات
|
|
|
میزان رضایت مندی از برگزاری کارگاه |
Process |
|
100 * تعداد پاسخهای صحیح
کل سوالات |
Output
|
|
100 * عداد کارشناسانی که در امر تولید رسانه فعال هستند.
کل شرکت کنندگان در کارگاه اول
|
|
|
100*تعداد نیروهایی که رسانه تولیدی تایید شده دارند..
تعداد کل نیروهای حاضر در کلاس
|
|
هدف اختصاصی 5:
- افزایش تعداد طرح های HSR اجرا شده توسط کارشناسان بهداشتی شهرستان از 0 طرح به 2 طرح تا پایان سال 94.
ردیف |
استراتژی |
فعالیت |
1 |
آموزش |
|
|
هماهنگی |
|
100 * تعداد پاسخهای صحیح
کل سوالات
|
Input
|
|
میزان رضایت مندی از برگزاری کارگاه |
Process |
|
100 * تعداد پاسخ صحیح
کل شرکت کنندگان در کارگاه |
|
|
100 * تعداد کارشناسانی که به طرح های Hsr علاقمند و خواستار فعالیت در این زمینه هستند
کل شرکت کنندگان در کارگاه
|
|
|
|
Out come |
=درصد کارشناسانی که در تدوین و اجرای طرح های HSR همکاری داشته اند |
لیست فعالیتهای جاری:
- نیازسنجی و تهیه لیست مشکلات شهرستان
- تهیه برنامه عملیاتی جهت واحد آموزش سلامت شهرستان
- تهیه برنامه عملیاتی جهت مرکز بهداشت شهرستان
- نظارت بر برنامه عملیاتی واحد های ستادی
- بررسی برنامه عملیاتی و نامه های مراکز بهداشتی درمانی تحت پوشش
- پاسخ به نامه های معاونت محترم بهداشتی دانشگاه
- بازدید از مراکز و خانه های بهداشت و تکمیل چک لیست
- شرکت در جلسات معاونت بهداشتی و مرکز بهداشت
- همکاری در اجرای مناسبت ها با سایر واحدها
- همکاری درتولید رسانه ها با سایر واحدهای ستادی و مراکز بهداشتی
- برنامه ریزی جهت ارائه آموزشات در محیط های حامی سلامت
- برگزاری جلسات مشترک با سایر ادارات
- برگزاری برنامه های هفته سلامت
- برگزاری مناسبات طبق تقویم سلامت
- همکاری با سایر کارشناسان در تدوین و اجرای طرح های HSR
رديف |
عنوان فعاليت |
گروه هدف |
مسئول اجرا |
مكان اجرا |
زمان اجرا |
چگونگي اجرا |
تعداد
|
تجهيزات موردنياز |
شيوه پايش و ارزشيابي |
مواد بودجه |
کل هزينه ( به ريال ) |
1 |
آپلود نمودن بسته های آموزشی در سایت دانشگاه و اطلاع رسانی به نیروها در زمینه استفاده از آن. |
کلیه نیروها |
آموزش سلامت |
مرکز بهداشت |
اردیبهشت |
آپلود نمودن |
1 |
سیستم |
- |
|
- |
2 |
توزیع بسته های آموزشی ایمنی غذا ارسالی از وزارت بهداشت به تمامی واحدهای ستادی و کارکنان مراکز بهداشتی درمانی. |
کارکنان |
آموزش سلامت |
مرکز بهداشت |
اردیبهشت |
توزیع بسته ها |
1 |
- |
- |
|
- |
3 |
برگزاری کارگاه آموزشی ایمنی غذا جهت کاردان و کارشناسان |
بهورزان |
آموزش سلامت |
مرکز بهداشت |
مرداد |
سخنرانی |
|
دیتا- پرويکتور |
پیش آزمون و پس آزمون |
|
|
4 |
برگزاری جلسات آموزشی جهت مربیان سلامت مدارس. |
مربیان بهداشت مدارس |
آموزش سلامت |
مرکز بهداشت |
مهر |
سخنرانی |
|
دیتا- پرويکتور |
پیش آزمون و پس آزمون |
|
|
5 |
تهیه و توزیع بسته های آموزشی |
مربیان بهداشت مدارس |
آموزش سلامت |
مرکز بهداشت |
مهر |
توزیع بسته ها |
1 |
- |
- |
|
- |
رديف |
عنوان فعاليت |
گروه هدف |
مسئول اجرا |
مكان اجرا |
زمان اجرا |
چگونگي اجرا |
تعداد
|
تجهيزات موردنياز |
شيوه پايش و ارزشيابي |
مواد بودجه |
کل هزينه ( به ريال ) |
6 |
برگزاری جلسه مشترک و توجیهی با سازمانها و محیط های علاقمند در زمینه برنامه های آموزش سلامت. |
اداره دامپزشکی |
آموزش سلامت |
اداره دامپزشکی |
اردیبهشت- مرداد |
برگزاری جلسه |
1 |
- |
تعداد مصوبات |
|
- |
7 |
برگزاری جلسه مشترک و توجیهی با سازمانها و محیط های علاقمند در زمینه برنامه های آموزش سلامت. |
اداره جهاد کشاورزی |
آموزش سلامت |
اداره جهاد کشاورزی |
اردیبهشت- شهریور |
برگزاری جلسه |
1 |
- |
تعداد مصوبات |
|
- |
8 |
برگزاری جلسه آموزشی جهت کارشناسان در خصوص تولید رسانه و تشویق آنها به تولید رسانه .
|
کارشناسان |
آموزش سلامت |
مرکز بهداشت |
مرداد |
سخنرانی |
1 |
دیتا- پرويکتور |
پیش آزمون و پس آزمون |
|
|
9 |
مکاتبه با کارشناسان ستادی و نیروهای محیطی در خصوص تشویق آنها به تولید رسانه .
|
کلیه نیروها |
آموزش سلامت |
مرکز بهداشت |
مرداد |
مکاتبه |
1 |
|
|
|
|
10 |
همکاری با تمامی نیروهای علاقمند به تولید رسانه. |
همکاران علاقمند |
|
مرکز بهداشت |
در طول سال |
- |
- |
- |
- |
|
- |
11 |
برگزاری جلسه آموزشی جهت کارشناسان ستادی و محیطی شهرستان در خصوص طرح HSR . |
کارشناسان |
آموزش سلامت |
مرکز بهداشت |
تیر |
سخنرانی |
1 |
دیتا- پرويکتور |
پیش آزمون و پس آزمون |
|
|
12 |
برگزاری کمیته علمی و بررسی موضوعات مطرح شده جهت اجرای طرح |
اعضای کمیته |
آموزش سلامت |
مرکز بهداشت |
هر سه ماه |
برگزاری جلسه |
1 |
- |
تعداد مصوبات |
|
- |
13 |
همکاری با کلیه نیروهای علاقمند به اجرای طرح HSR |
اعضای کمیته |
آموزش سلامت |
مرکز بهداشت |
در طول سال |
- |
- |
- |
- |
|
- |
جدول گانت فعاليتهاي مداخله اي
رديف |
شرح فعاليت |
فروردين |
ارديبهشت |
خرداد |
تير |
مرداد |
شهريور |
مهر |
آبان |
آذر |
دي |
بهمن |
اسفند |
1 |
برگزاری جلسه آموزشی در خصوص ایمنی غذایی جهت کاردان و کارشناسان |
|
|
|
|
- |
|
|
|
|
|
|
|
2 |
برگزاری جلسات آموزشی با توجه به مناسبتهای بهداشتی جهت رابطین سلامت ادارات |
|
+ |
|
|
|
- |
|
|
- |
|
|
- |
3 |
برگزاری جلسه آموزشی جهت کاردان و کارشناسان در خصوص تولید رسانه |
|
|
|
|
- |
|
|
|
|
|
|
|
4 |
برگزاری جلسه آموزشی جهت کاردان و کارشناسان در خصوص تدوین طرح HSR |
|
|
|
- |
|
|
|
|
|
|
|
|
5 |
برگزاری جلسات آموزشی جهت مربیان مدارس در خصوص ایمنی غذایی |
|
|
|
|
|
|
- |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|