امروزه سرانه مصرف شیر در هر جامعه یکی از مهمترین شاخص های توسعه
12 خرداد روز جهانی شیر گرامی باد
مدیر گروه دفتر بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی استان گفت : شیر یک نوشیدنی کامل و مغذی است که از آن به شکل های مختلف در وعده ها و میان وعده های روزانه استفاده می شود. امروزه سرانه مصرف شیر در هر جامعه یکی از مهمترین شاخص های توسعه به شمار می آید .
نسرین علیزاده در گفتگو با روابط عمومی معاونت بهداشتی گفت: شیر تنها ماده غذایی شناخته شده در طبیعت است که بسیاری از نیازهای بدن را به طور متعادل تأمین می کند .
وی خاطرنشان کرد : این نوشیدنی یکی از بهترین منابع غذایی کلسیم و فسفر محسوب می شود . به عبارت دیگر با نوشیدن یک لیوان شیر (240 میلی لیتر) در روز تقریبأ 12 تا 15 درصد از پروتئین ، 30 درصد از کلسیم، بیش از 30 درصد از ویتامین 12B و 25 درصد از ویتامین 2B مورد نیاز یک فرد بزرگسال تأمین می گردد.
وی تاکید کرد : شیر از غنی ترین منابع کلسیم و فسفر است، مقدار کافی این مواد معدنی برای رشد، استحکام و سلامت استخوان ها و دندان ها ضروری است. و دریافت مقدار کافی کلسیم علاوه برتأثیر بر سلامت استخوان ها ، در تنظیم بسیار از فعالیت های حیاتی بدن مانند انعقاد خون، هدایت جریان عصبی، انقباض عضلات ، فعالیت آنزیمی و کنترل فشار خون نقش دارد .
وی در ادامه گفت : استفاده منظم از منابع غذایی غنی از کلسیم (مثل شیر کم چرب) در کاهش تجمع چربی در بدن موثر بوده به پیشگیری از چاقی در کودکی و سنین بعد از آن کمک می کند .و همچنین ترکیبات طبیعی موجود در شیر ، عملکرد سیستم ایمنی بدن را بهبود بخشیده و با خنثی کردن سموم در شرایط آلودگی هوا از دستگاه تنفس و قلب و عروق محافظت می کند .
علیزاده افزود : شیر منبع خوبی از پروتئین حیوانی با ارزش تغذیه ای بالاست و مصرف آن به تأمین پروتئین مورد نیاز روزانه به ویژه در کودکان و نوجوانان کمک میکند. و مصرف روزانه و منظم منابع غذایی غنی از کلسیم (مانند شیر کم چرب) می تواند خطر بروز برخی سرطان ها مانند سرطان روده بزرگ و سینه را کاهش می دهد .
وی تاکید کرد : شیر منبع خوبی از ویتامین های گروه B است . مصرف روزانه انواع کم چرب این نوشیدنی در پیشگیری از بیماریهای قلب و عروق موثر است .
وی اظهار داشت : برای تأمین نیاز بدن به کلسیم ، هر روز 2 تا 3 لیوان شیر بنوشید و برای میان وعده کودکان در مدرسه از انواع شیرپاکتی کوچک استفاده و به مصرف شیر مدرسه تشویق کنید .
علیزاده همچنین افزود : در وعده صبحانه یا میان وعده هادر منزل از مخلوط شیر با غلات آماده مصرف یا مخلوط شیر با انواع میوه یا سبزی مثل موز، خرما، هویج و ... استفاده کنید .
علیزاده توصیه کرد :مصرف شیر ساده به شیر قهوه ارجحیت دارد ولی در صورت تمایل کودکان می توانید از این شیرهای طعم دار نیز به جای شیر ساده استفاده نمایید . و شیر کاکائو یا شیر قهوه را در منزل با مقدار کم شکر ، پودر کاکائو یا قهوه تهیه کنید. و یا انواع آماده را با اضافه کردن کمی شیر ساده رقیق نمایید .
وی در ادامه گفت: استفاده از شیر در تهیه انواع کیک، دسر ، بستنی یخی، فرنی، شیر برنج و سایر غذاها مصرف آن را در برنامه غذایی روزانه افزایش دهید .
علیزاده در پایان توصیه کرد : شیرهای پرچرب حاوی مقدار قابل توجهی چربی اشباع و کلسترول بوده و توصیه می گردد به غیر از کودکان و افراد کم وزن یا لاغر ، سایر افراد از انواع شیر با چربی متوسط و کم چرب استفاده کنند .