همه چیز درباره مالاریا
مدیرگروه مبارزه با بیماری های معاونت بهداشتی دانشگاه به چند سوال درباره بیماری مالاریا پاسخ داد
به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشتی؛ دکتر فلوریا انفرادی در پاسخ به این سوال که مالاریا چه بیماری است؟
گفت: مالاریا بیماری بومی گسترده ای در ایران با عمری حداقل 3000 ساله است. در اوایل قرن بیستم، بیماری مالاریا مهمترین معظل بهداشت عمومی در کشور به ویژه در سواحل دریای خزر و نواحی بود، اما تقریبا همه جا در کشورمان به ویژه در شهرهای اصلی شایع بوده است.
آیا در حال حاضر مالاریا در ایران وجود دارد؟
مالاریا در مناطق روستایی جنوب و جنوب شرق ایران در استان های سیستان و بلوچستان، هرمزگان و بخش جنوبی کرمان بیشتر به صورت انتقال از موارد وارده از خارج کشور است، گونه های ویواکس و فالسیپاروم انگلهای شایع هستند و به ندرت در بین مسافران وارد شده از خارج، مالاریای اووال و مالاریه گزارش می شود.
در کدام مناطق دنیا مالاریا وجود دارد؟
بیشتر موارد مالاریا در قاره آفریقا، آمریکای جنوبی، لاتین و آسیای جنوب شرقی وجود دارد.
عامل بیماری مالاریا چیست؟
عامل بیماری انگلی تکیاختهای است از جنس پلاسمودیوم. عمدتاً چهار گونه پلاسمودیوم باعث بیماری در انسان میشوند که شامل پلاسمودیوم فالسیپاروم، ویواکس، اواله و مالاریا است.
بیماری مالاریا از چه طریقی منتقل می شود؟
به دنبال گزش پشه آنوفل ماده و انجام خونخواری از فرد بیمار، انگل مالاریا در بدن پشه تکثیر پیداکرده و به دنبال گزش فرد سالم تعدادی انگل مالاریا همراه با بزاق وارد جریان خون فرد میشود. پسازآنکه انگل وارد بدن انسان شد و مرحله نسجی اولیه را در کبد گذراند و پس از حدود یک هفته مرحله خونی آغاز می شود و در این مرحله است که لرز و تب و سایر نشانههای بالینی را ایجاد میکند.
ناقل مالاریا چیست؟
ناقل بیماری پشه آنوفل ماده است.
علایم بیماری مالاریا چیست؟
علایم بیماری خستگی، احساس کسالت، درد در عضلات، سردرد، تهوع و استفراغ، لرزهای خفیف و درد در ناحیه کمر ممکن است وجود داشته و دمای بدن به 38 تا 39 درجه سانتیگراد می رسد. علائم اولیه مالاریا غیراختصاصی است و با بسیاری از بیماریهای عفونی حاد و تبدار از جمله بیماری ویروسی و آنفولانزا اشتباه گرفته میشود. تب شایعترین نشانه است.
تشخیص بیماری مالاریا چگونه است؟
برای تشخیص مالاریا باید وجود انگل را در خون اثبات کرد. روش تشخیص طلایی مالاریا آزمایش لام خون محیطی است و معمولاً از رنگ آمیزی گیمسا استفاده می شود. علاوه بر آن از کیت های تشخیص سریع (RDT) می توان استفاده کرد.
کنترل مالاریا چگونه است؟
کنترل ناقل با هدف قطع زنجیره انتقال و مبارزه با پشه لارو کشی، سم پاشی داخل منازل، مه پاشی
آیا بیماری مالاریا قابل پیشگیری است ؟
محافظت فردی، در مناطق مالاریاخیز از پوشیدن لباس های آستین کوتاه و شلوارک از غروب آفتاب تا صبح زود اجتناب کنید. استفاده از پشه بند: با توجه به اینکه فعالیت خونخواری پشه آنوفل از غروب آفتاب تا قبل از طلوع ادامه دارد، استراحت در درون پشه بند مانع نیش زدن پشه می شود، نصب توری در و پنجره و خوابیدن داخل منازل، استفاده از دستگاه حشره کش برقی (ویپ) -استفاده از مواد دور کننده پشه (قلمهای دور کننده در سن زیر 6 سال نباید استفاده شود
آیا بیماری مالاریا درمان موثری دارد؟
- پس از تایید تشخیص مالاریا و تعیین نوع انگل بیمار باید داروی ضد مالاریای مناسب دریافت نماید. - نحوه درمان بر اساس راهنمای کشوری انجام می شود. - درمان صحیح، کامل، و به موقع بیماران اهمیت به سزایی در مبارزه با مالاریا دارد. - ارجح این است که درمان مالاریا در عرض 24 تا 48 ساعت از شروع علائم آغاز شود. - تاخیر در آغاز درمان سبب افزایش انتقال از طریق نیش پشه می شود. - در صورت درمان ناکامل، فرمهای مقاوم به درمان یا حالت حامل به وجود می آید.