همایش سلامت گوش و شنوایی با هدف افزایش آگاهی خانوادهها برگزار شد
همایش سلامت گوش و شنوایی با محوریت برنامه غربالگری شنوایی نوزادان، با هدف افزایش آگاهی و تغییر ذهنیت جامعه نسبت به این مهم، با همکاری دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی و ادارهکل بهزیستی استان ویژه مراقبان و سفیران سلامت در بجنورد برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی روز دوشنبه ۲۲ اردیبهشت 1404 در این همایش که در محل تالار اجتماعات حافظ بجنورد برگزار شد، با اشاره به موفقیت دو برنامه مهم حوزه بهداشت گفت: غربالگری هیپوتیروئیدی نوزادان و غربالگری شنوایی از جمله طرحهای بسیار موفق دانشگاه هستند که به دلیل مداخلات بهموقع، تأثیر چشمگیری بر کیفیت زندگی افراد دارند.
دکتر افشین دلشاد با تأکید بر اهمیت تشخیص زودهنگام اختلالات شنوایی افزود: تمامی نوزادان باید تا پیش از یک ماهگی غربالگری شوند، تا پیش از سه ماهگی مشکلات شناسایی شده و تا ششماهگی تحت درمان قرار گیرند. این بازه زمانی، طلایی و حیاتی برای حفظ سلامت نوزاد تا پایان عمر است.
وی با بیان اینکه انتظار میرود از هر ۱۰۰ تولد یک تا سه مورد مثبت در غربالگری شنوایی شناسایی شود، خاطرنشان کرد: غربالگری بهموقع نقشی کلیدی در بهبود کیفیت آموزش، تعاملات اجتماعی و زندگی مبتلایان دارد. همچنین تولد فرزند دارای نقص شنوایی، تبعات اجتماعی و اقتصادی زیادی برای خانواده به همراه دارد.
وی با اشاره به هدفگذاریهای صورتگرفته افزود: در حوزه غربالگری هیپوتیروئیدی به پوشش صد درصدی رسیدهایم و انتظار میرود در حوزه شنوایی نیز مراقبان سلامت با آگاهیبخشی مؤثر، خانوادهها را نسبت به اهمیت این موضوع حساس کنند.
در ادامه این همایش، جعفری، مدیرکل بهزیستی استان نیز با ارائه گزارشی از اقدامات این سازمان گفت: در حوزه شنوایی تاکنون ۱۰۰ مورد کاشت حلزون برای افراد دارای اختلال شنوایی انجام شده است.
وی تاکید کرد: اگر در زمینه پیشگیری عملکرد مؤثری داشته باشیم، میتوانیم در هزینههای درمان و منابع انسانی صرفهجویی چشمگیری داشته باشیم. وی افزود: در سال ۱۳۸۷ تنها با یک دستگاه کار غربالگری شنوایی را آغاز کردیم و امروز با ۱۱ دستگاه مستقر در استان، موفق به غربالگری ۱۱ هزار و ۳۰۰ نوزاد از مجموع ۱۱ هزار و ۸۰۰ نوزاد تحت پوشش شدهایم.
مدیرکل بهزیستی استان همچنین گفت: خانوادههای نیازمند نیز بهطور رایگان از خدمات غربالگری و مداخلات درمانی برخوردار شدهاند و ارتباط مؤثر با دانشگاه علوم پزشکی نقش مهمی در تحقق این دستاورد داشته است.
دکتر میثم بابایی، فوقتخصص مغز و اعصاب کودکان نیز به تبیین اپیدمیولوژی اختلالات شنوایی، عوامل خطر و تبعات آن پرداخت و گفت: در سال ۲۰۱۸ حدود ۴۶۶ میلیون نفر در جهان با کاهش شنوایی ناتوانکننده زندگی میکردند و پیشبینی میشود این رقم تا سال ۲۰۵۰ به بیش از ۹۰۰ میلیون نفر برسد.
وی با بیان اینکه امروزه همه افراد به نوعی در معرض تروماهای شنوایی هستند، افزود: کاهش شنوایی ناتوانکننده نهتنها بار سنگینی بر نظام سلامت تحمیل میکند، بلکه ناتوانیهایی جدی در فرد از جمله اختلالات گفتاری، رفتاری، ارتباطی و اجتماعی ایجاد مینماید.
دکتر بابایی خاطرنشان کرد: خوشبختانه سیستم بهداشت و درمان کشور از غربالگری و نظام شناسایی قوی برخوردار است که در بسیاری از موارد، نتایج مؤثری به همراه دارد. نکته کلیدی، شناسایی سریع و آغاز بهموقع درمان است که میتواند از بروز ناتوانیهای گسترده جلوگیری کند.
وی با تأکید بر نقش آموزش و پیشگیری، به مراقبان و سفیران سلامت توصیه کرد: ریسکفاکتورها را بهدرستی شناسایی و خانوادهها را به اقدام زودهنگام تشویق کنند تا بتوانیم از پیامدهای جدی اختلالات شنوایی پیشگیری کنیم.
هدی تونی، رئیس کانون شنواییشناسان خراسان شمالی نیز در این همایش با اشاره به اهمیت تست OAE، (Otoacoustic Emissions) ) گفت: این تست در مرکز بهداشت حضرت رسول انجام میشود و نقش مهمی در شناسایی اختلالات شنوایی در مراحل اولیه دارد. وی با هدف افزایش آگاهی و توانمندسازی مراقبان و سفیران سلامت، به معرفی انواع تستهای شنوایی پرداخت و افزود: آشنایی با این تستها میتواند به شناسایی زودهنگام اختلالات شنوایی کمک کرده و روند ارجاع و درمان را تسریع بخشد.
روحالله یزدانی، مدیر گروه مبارزه با بیماریها در معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی نیز در این همایش به تشریح گامهای اجرایی برنامه نظام مراقبت گوش و شنوایی پرداخت و اظهار کرد: این برنامه تنها به غربالگری نوزادان محدود نمیشود، بلکه نظامی گسترده است که از غربالگری آغاز شده و تا مراحل مراقبت، درمان و پیگیری را دربرمیگیرد.
وی با اشاره به گسترش مراکز غربالگری در سراسر استان افزود: در حال حاضر در تمامی شهرستانهای استان مراکز غربالگری فعال هستند، اما با وجود جایگاه مناسب استان در سطح کشور، متأسفانه هنوز حدود ۱۰ درصد از نوزادان استان غربالگری نمیشوند. هدف ما این است که تکتک این نوزادان شناسایی و تحت پوشش قرار گیرند.
یزدانی با هشدار درباره تغییر رتبه کمشنوایی، افزود: این موضوع زنگ خطری جدی برای نظام سلامت است و نشان میدهد که باید بیش از پیش به اهمیت غربالگری درست و بهموقع توجه کنیم.
وی همچنین به مزایای اقتصادی و اثربخشی بالای غربالگری اشاره کرد و گفت: پیشگیری از بروز اختلالات شدید شنوایی نهتنها موجب کاهش هزینههای درمانی در آینده میشود، بلکه باعث ارتقاء کیفیت زندگی افراد نیز خواهد شد.
وی بر نقش کلیدی مراقبان سلامت در اجرای موفق این برنامه تأکید و تصریح کرد: تا پایان امسال باید تمامی نوزادان استان تحت غربالگری شنوایی قرار گیرند و در این مسیر، همراهی و پیگیری مراقبان سلامت حیاتی است.
نظر دهید