هرآنچه که باید از بیماری پرفشاری خون بدانید
هرآنچه که باید از بیماری پرفشاری خون بدانید
فشار خون در واقع همان نيروي خون است كه بر رگها وارد ميشود. قلب خون را به درون رگها پمپ ميكند و به اين ترتيب خون در تمام بدن حمل ميشود. امروزه فشار خون بالا يكي از مشكلات بهداشتي در جهان محسوب مي شود.
فشار خون در واقع همان نيروي خون است كه بر رگها وارد ميشود. قلب خون را به درون رگها پمپ ميكند و به اين ترتيب خون در تمام بدن حمل ميشود. امروزه فشار خون بالا يكي از مشكلات بهداشتي در جهان محسوب مي شود. پرفشاری خون سبب افزایش خطر حملات قلبی، سکته و نارسایی کلیه می شود. فشار خون بالای کنترل نشده می تواند منجر به نابینایی، نامنظمی ضربان قلب و نارسایی قلبی شود. خطر این عوارض در صورت وجود عوامل خطر بیماری های غیرواگیر مانند دیابت افزایش می یابد. فشار خون بالا قابل پیشگیری و درمان است. با پیشگیری و کنترل فشار خون بالا مرگ و ناتوانی ناشی از بیماری های قلبی و عروقی کاهش می یابد.
خطر پیشرفت فشار خون بالا با رعایت چه نكاتي کاهش می یابد؟
• کاهش مصرف نمک • رعایت رژیم غذایی متعادل
• پرهیز از مصرف الکل • فعالیت بدنی منظم
• ثابت نگه داشتن وزن ایده آل • پرهیز از استعمال دخانیات
تغذيه چگونه بر فشار خون تأثير ميگذارد؟
- بعضي از غذاها ( مثل غذاهاي حاوي نمك يا سديم زياد) ميتوانند فشار خون را بالا ببرند.
- افزايش وزن بدن باعث بالا رفتن فشار خون ميشود.
- كاهش وزن بدن ميتواند باعث كاهش فشار خون شود.
- كاهش ميزان مصرف چربي مي تواند از كاهش فشارخون بالا پیشگیری کند.
نمك چگونه باعث افزايش فشار خون ميشود؟
وقتي كه مقدار زيادي از غذاهاي شور و پرنمك خورده باشيد، مقدار زيادي سديم از طريق آن نمك وارد بدن ميشود. به دنبال آن بدن مقدار زيادي آب جذب ميكند تا بتواند سديم اضافي را از خود خارج سازد. اين مسأله باعث افزايش فشار خون در بعضي از افراد خواهد شد. بنابراين آب اضافه شده به بدن باعث افزايش فشار بر قلب و رگهاي خوني ميشود.
طبق توصيه هاي استاندارد بهتر است كه ميزان سديم دريافتي در روز بيشتر از 2300 ميليگرم يا کمتر از 5 گرم ( يك قاشق مربا خوري) نمك نباشد كه متأسفانه اغلب افراد بيشتر از اين مقدار در روز سديم دريافت ميكنند. توصيه شده است كه بيماران قلبي، افرادي كه فشار خون بالا دارند و همچنين افراد بالاي 50 سال روزانه كمتر از 1500 ميليگرم سديم كه معادل 3 گرم نمك است، مصرف كنند.
در چه غذاهايي مقدار نمك زياد است؟
- غذاهاي فرايند شده و آماده از قبيل همبرگر، سوسيس و كالباس، ماهي دودي و غذاهاي كنسروي و پیتزا
- انواع پودر سوپ آماده
- انواع سسها از قبيل كچاپ، سس سويا و سس سالاد
- سيبزميني سرخ كرده، چيپس سيبزميني
- ميان وعده هايي نظير چوب شور، ذرت بوداده، بادامزميني و فراورده های غلات حجیم شده
- انواع ترشيهاي آماده و شورجات (مثل خيارشور و كلم شور)
- پنیر های پر نمک
براي كنترل فشار خون چه نكاتي را رعايت كنم؟
- از غذاهاي متنوع استفاده كنيد. به عبارت ديگر روزانه از مواد غذايي موجود در 5 گروه اصلي غذايي (نان و غلات، ميوهها، سبزيجات، شير و لبنيات، پروتئينها) به مقدار توصيه شده مصرف كنيد.
- از غذاهاي سرشار از فيبر نظير ( نان سنگک و جو) ماكاروني سبوس دار ،ميوهها و سبزيجات تازه استفاده كنيد.
- نانهايي را مصرف كنيد كه در تهيه آنها جوش شيرين به كار نرفته است.
- مصرف غذاهاي كنسروي و غذاهاي آماده را كه در خارج از منزل تهيه ميشوند را محدود كنيد.
- روزانه از سبزيجات و ميوهها به مقدار بيشتري استفاده كنيد (حداقل 5 وعده در روز )
- براي بهبود طعم غذا به جاي نمك از انواع سبزيجات معطر و تازه، سير، آبليمو و آب نارنج استفاده كنيد.
- غذاهایی با حداقل چربی ترانس و اشباع را انتخاب کنید. از غذاهای سرخ شده، گوشت های پرچرب، کیک ها، کلوچه ها و شیرینی خامه ای که چربی بالا دارند دوری کنید.
- روغن های گیاهی (کانولا، روغن زیتون و ...) را بجای روغن های حیوانی انتخاب نمایید.
چگونه ميتوانم مقدارنمك دريافتي را كاهش دهم؟
- در هنگام غذا خوردن از نمكدان استفاده نكنيد.
- برچسبهاي تغذيه ای را مطالعه كرده و غذاهايي را انتخاب كنيد كه مقدار سديم كمتري دارند.
- مواد غذايي را انتخاب كنيد كه بدون سديم هستند يا مقدار سديم موجود در آنها خيلي كم است.
- ادويه جاتي را استفاده كنيد كه در تهيه آنها از نمك استفاده نشده است.
- پنیر های سنتی و زیتون های شور را 24 ساعت قبل از مصرف در آب خیسانده و در این دوره زمانی، دو بار آب آن را عوض کنید تا نمک آن کاهش یابد.