مواد مغذی موجود در غذاها کدام ها هستند
مدیر گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان مواد مغذی موجود در غذاها را برشمرد و گفت: آنتی اکسیدان ها، انواع ویتامین از جمله مواد مغذی موجود در مواد غذایی هستند.

«نسرین علیزاده» در گفت و گو با وبدا؛ با بیان اینکه آنتی اکسیدان ها از جمله مواد مغذی هستند که مانع از
آسیب سلول ها و بافت ها می شوند و می توانند از بروز تغییرات سلول های بدخیم جلوگیری کنند، افزود:
میوه و سبزی بهترین منابع آنتی اکسیدان هایی مانند بتاکاروتن (رنگدانه های گیاهی)، ویتامین C، ویتامین E و سلنیوم هستند. بهترین راه تامین مواد آنتی اکسیدان استفاده از میوه و سبزیجات تازه است نه مصرف مکمل ها و ویتامین ها.
وی با اشاره به ویتامین A و بتاکاروتن ادامه داد: ویتامین A هم در منابع غذایی گیاهی و هم حیوانی وجود دارد و بتاکاروتن نوعی آنتی اکسیدان مرتبط با ویتامین آ است. این ویتامین برای حفظ سلامتی بافت ها ضروری بوده
و خطر سرطان را کاهش می دهد.
وی اضافه کرد: اگر چه خوردن سبزی های برگ سبز و زرد و میوه های رنگی حاوی بتاکاروتن (اسفناج، هویج، مرکبات، زردآلو، طالبی، کدوتنبل و انبه) می تواند کمک کننده باشد از مصرف مکمل های بتاکاروتن به مقدار زیاد باید خودداری کرد چرا که مصرف بیش از اندازه آن خطرناک و مضر است.
«علیزاده» عنوان کرد: ویتامین C نیز که در بسیاری از میوه ها و سبزیجات خصوصا مرکبات وجود دارد، رابطه ای با کاهش خطر بروز سرطان دارد، اما مصرف ویتامین ث به صورت مکمل باعث کاهش خطر بروز سرطان نشده است.
وی با بیان این که ویتامین E یا آلفاتوکوفرول فعال ترین نوع ویتامین «ای» و یک آنتی اکسیدان قوی است، ادامه داد: روغن جوانه گندم و آفتابگردان، مغزعا مانند بادام و سبزی های برگ سبز از منابع ویتامین ای هستند.
وی با بیان این که سلنیوم یک ماده معدنی است که در فعالیت آنتی اکسیدانی بدن نقش دارد، افزود: برخی از مطالعات نشان می دهد که مصرف سلنیوم می تواند خطر بروز سرطان ریه، کولون و پروستات را در انسان کاهش دهد.
وی یادآوری کرد: البته برای تایید آن باید مطالعات بیشتری انجام شود. مصرف مقادری زیاد مکمل سلنیوم توصیه نمی شود زیرا فاصله بین مقادیر سمی و بی خطر آن کم است. حداکثر میزان سلنیوم در مکمل ها نباید از 200 میکروگرم در روز بیشتر باشد.
وی اضافه کرد: غذاهای دریایی، گوشت، جگر و بادام هندی منبع خوبی از سلنیوم هستند.