parcham جهش تولید با مشارکت مردم
  • 1401/11/01 - 14:42
  • - تعداد بازدید: 14
  • - زمان مطالعه : 3 دقیقه
  • /ZtNa

جایگاه کارشناسان تغذیه در طرح تحول سلامت

معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی در هشتمین روز از برنامه بسیج ملی تغذیه سالم که با نام چاقی و کارشناسان تغذیه نامگذاری شده است، جایگاه کارشناسان تغذیه در طرح تحول سلامت را تشریح کرد و گفت: طرح تحول نظام سلامت با هدف بهبود خدمات رسانی به آحاد جامعه در حوزه بهداشت ودرمان از سال 1393 در شهر های بالای 20هزار نفر آغاز و در بخش بهداشت این طرح درهر یک از مراکز جامع خدمات سلامت یک نفر کارشناس تغذیه در کنار تیم سلامت مستقرشد تا به افراد ارجاع شده از سوی مراقبین سلامت و پزشکان خدمات مشاوره تغذیه ورژیم درمانی مورد نظر ارائه شود.

دکتر «محمدرضا اکبری» با بیان این که باتوجه به روند رو به افزايش شيوع بيماريهاي غيرواگير در كشور، تمركز اصلي خدمات مشاوره تغذيه و رژيم درماني طرح تحول نظام سلامت در بخش بهداشت، بر روي پيشگيري و كنترل اضافه وز  و چاقي، ديابت نوع 2 ، ديس ليپيدمي، بيماريهاي قلبي- عروقي و پرفشاري خون  است، افزود: افزايش دسترسي خانواده ها به خدمات پيشگيري و کنترل انواع سوء تغذيه و عوامل خطر تغذيه اي بيماري هاي غير واگير، ارتقاء سواد تغذيه اي جامعه و گروه هاي هدف خاص، اصلاح الگوي تغذيه مراجعين

، بهبود و ارتقاء شاخص هاي سلامت تغذيه اي جامعه با گسترش مداخلات جامعه محور و پيشگيري و کنترل تغذيه اي بيمارهاي غيرواگير از اهداف ارائه خدمات تغذیه ای در نظام شبکه است.

دکتر اکبری با اشاره به اینکه خدمات پيشگيرانه و مراقبت هاي تغذيه اي در برنامه تحول توسط کارشناسان تعذیه ارائه می شود، ادامه داد: ارزيابي الگوي غذايي مراجعه کنندگان، اندازه گيري، ارزيابي و تفسير شاخص هاي آنتروپومتريک ) تن سنجي( براي گروه هاي سني، ارزيابي و تفسير روند وزن گيري مادران باردار، آموزش و ارائه توصيه هاي تغذيه اي به شكل چهره به چهره به مراجعين متناسب با وضعيت تغذيه اي آنها، آموزش گروهي هدفمند، مشاوره تخصصي تغذيه، تنظيم رژيم غذايي براي گروه هاي هدف تعريف شده، ارائه مكمل ها مطابق با دستورعمل هاي موجود، مداخلات تغذيه اي جامعه محور، توزيع سبدهاي حمايتي تغذيه اي مطابق با دستورالعمل هاي موجود براي افراد واجد شرايط، همكاري هاي بين بخشي و درون بخشي با آموزش و بازآموزي کارکنان بهداشتي و ساير بخش ها)معلمين،مربيان بهداشت مدارس، مديران و مربيان بهزيستي، اصناف، کارکنان ادارات و ...(، نظارت و بازديد از نحوه اجراي برنامه هاي تغذيه جامعه در مدارس و مهدهاي کودک و ارائه خدمت در پايگاه ها از جمله این خدمات هستند.

معاون بهداشتی دانشگاه با بیان اینکه اکنون این برنامه در سه شهرستان بجنورد، مانه وسملقان . شیروان با حضور 10 کارشناس تغذیه در استا در حال اجراست، افزود: در سال تحصیلی 1400-1401 مکمل یاری دانش آموزان کاملا (100 درصد) پوشش داده شده و برنامه حمایت تغذیه کودکان دچار سوء تغذیه زیر 5 سال برای هزار و 200 کودک انجام شده است.

وی با بیان این که برنامه حمایت تغذیه زنان باردار سوء تغذیه برای 2 هزار و 700 مادر نیز اجرایی شده است، افزود: اجرای برنامه مکمل یاری کودکان 5-2 سال با مگا دوز ویتامین A برای حدود 70درصد کودکان استان، برگزاری بازآموزی بسته خدمات تغذیه برای تمام پرسنل ( پزشکان، کارشناسان تغذیه، مراقبین سلامت، بهورزان )، ارائه خدمات مراقبت تغذیه ای جهت خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد امام (ره) به مناسبت هفته دولت، ارائه 12 هزار و 610 خدمت مراقبت تغذیه ای توسط کارشناسان تغذیه مراکز خدمات جامع سلامت شهری در سامانه سیب در 6ماهه اول 1401 برای 5 هزار و 456 نفر در شهرست انهای بجنورد و شیروان  از جمله خدمات و اقدامات انجام شده است.

 

گزارش عملکرد کارشناسان تغذیه در حوزه مشاوره و رژیم درمانی بیماران ارجاع شده مناطق شهری بجنورد و شیروان در 6 ماهه اول 1401 :

 

نام بیماری

ارجاع شده به کارشناس تغذیه

مشاوره شده توسط کارشناس تغذیه

درصد مشاوره شده

پیگیری شده (مشاوره نوبت دوم به بعد )

موارد کنترل شده

درصد کنترل شده

 

دیابت

349

282

80.8%

146

128

87.7%

 

پره دیابت

400

380

95.0%

247

202

81.8%

 

فشار خون بالا

488

380

77.9%

201

174

86.6%

 

اختلالات چربی خون

412

351

85.2%

175

139

79.4%

 

اضافه وزن وچاقی

2037

1748

85.8%

914

757

82.8%

                   
 

 

 

  • گروه خبری :
  • کد خبر : 15475
کلمات کلیدی
تنظیمات قالب
عبارت خود را درج و جهت جستجو "Enter" را بفشارید