توصیه های تغذیه ای برای دانش آموزان دارای اضافه وزن و چاقی
تغییر و اصلاح غذایی
- تاکید بر مصرف صبحانه: دانش آموزانی که صبحانه نمی خورند در وعده ناهار به دلیل افت قند خون، اشتهای زیادی برای غذا خوردن دارند و در نتیجه با خوردن غذای اضافی دچار اضافه وزن و چاقی می شوند.
- مصرف روزانه حداقل دو میان وعده غذایی مناسب مانند: میوه، نان و پنیر، نان و خیار و گوجه فرنگی
- مصرف غذا به همراه خانواده و تشویق آن ها به کاهش مصرف غذاهای غیرخانگی
- مصرف بیشتر سبزی و سالاد در وعده غذایی
- خودداری از مصرف غذا یا تنقلات هنگام تماشای تلویزیون
- استفاده از چاشنی های سالم مانند آبلیمو، آب نارنج، روغن زیتون به جای سس مایونز که حاوی چربی زیادی است و یا استفاده از سس های رژیمی کم چرب به مقدار کم.
- محدود کردن مصرف غذاهاب چرب، سرخ شده و تنقلات پرکالری و پرچرب مانند سیب زمینی سرخ شده، غلات حجیم شده، شکلات، کیک خامه ای و شکلاتی، بستنی، شیرکاکائو، آجیل و ...
- نوشیدن آب یا دوغ کم نمک و بدون گاز و یا آب میوه طبیعی و بدون قند به جای نوشابه های گازدار حاوی مقادیر زیادی قند هستند؛ یک بطری 300 میلی لیتری نوشابه حدود 28 گرم(دو قاشق غذاخوری) شکر دارد.
- محدود کردن مصرف کره، سرشیر، خامه و سس مایونز که حاوی چربی زیاد هستند. به جای ماست پرچرب و ماست خامه ای از ماست کم چرب و به جای پنیر خامه ای از پنیر معمولی استفاده شود.
- مصرف میوه یا آب میوه تازه و طبیعی به جای آب میوه آماده و تجاری، به آب میوه آماده و تجاری معمولا مقداری قند اضافه شده است. به جای آن ها بهتر است از آب میوه تازه و طبیعی که در منزل تهیه می شود، استفاده شود. به طور کلی مصرف میوه بهتر از آب آن است چون حاوی فیبر غذایی است که در پیشگیری از اضافه وزن و چاقی موثر است.
- در برنامه غذایی نوجوانان، روزانه از سبزی های تازه با پخته و میوه تازه استفاده شود.
- مصرف غذاهای فیبردار مانند نان سبوس دار (نان سنگک)، بیسکوئیت ساده و سبوس دار، خشکبار و میوه های خشک، میوه ها و سبزی های خام (مثل هویج، کاهو، کرفس، گل کلم و ...) فیبر موجود در نان سبوس دار، سبزی و میوه ها، جذب چربی و مواد قندی را در روده کاهش می دهند.
- محدود کردن غذا خوردن در رستوران، غذاهای رستورانی اغلب چرب و پرنمک هستند.
- محدود کردن مصرف فست فودها مثل سوسیس، کالباس و پیتزا که خاوی چربی زیاد هستند و افراط در مصرف آن ها موجب اضافه وزن و چاقی می شود.