انتقال بیماری سل از طریق تنفس از فرد مبتلا به فرد سالم
بیماری سل یک بیماری عفونی واگیر بوده و میکروب ایجاد کننده این بیماری از طریق تنفس از فرد مبتلا به سل به فرد سالمی که در تماس با او قرار گرفته منتقل می شود.
کارشناس هماهنگ کننده سل معاونت بهداشتی استان خراسان شمالی گفت: بیماری سل یک بیماری عفونی واگیر بوده و میکروب ایجاد کننده این بیماری از طریق تنفس از فرد مبتلا به سل به فرد سالمی که در تماس با او قرار گرفته منتقل می شود.
دکتر فلوریا انفرادی با اشاره به اینکه ورود میکروب به بدن، تمامی افراد را مبتلا نمی کند، گفت: میکروب ممکن است در بدن فرد بدون آنکه بیماری را ایجاد کند توسط سیستم دفاعی زندانی و مهار شود اما چنانچه سیستم دفاعی بدن فرد، در آن زمان و یا بعد ها به دلایلی مانند ابتلا به ویروس ایدز، سوء تغذیه، اعتیاد، دیابت، ابتلا به سرطان و انجام شیمی درمانی، نارسایی مزمن کلیه و درمان طولانی مدت با کورتون و داروهای ضد رد پیوند، درمان بیماری های روماتیسمی و کهولت سن و استرس شدید ضعیف شود، میکروب سل دوباره فعال شده و فرد را مبتلا به بیماری می کند.
انفرادی بیان کرد: بیماری سل هر عضوی از بدن را دچار مشکل می کند ولی بیشترین تاثیر آن بر ریه ها است؛ این بیماری چنانچه ریه ها را درگیر کند «سل ریوی» و در صورت مبتلا کردن سایر اعضاء بدن «سل خارج ریوی» نامیده می شود.
وی شایع ترین علامت ابتلا به سل ریوی را سرفه پایدار خواند و افزود: مدت زمان این سرفه ها دو هفته یا بیشتر و معمولا با خلط همراه است و همچنین امکان مشاهده سایر علایم تنفس نظیر تنگی نفس، درد قفسه سینه یا پشت، خلط خونی، علائم عمومی نظیر تب، کاهش اشتها، کاهش وزن، بی حالی، تعریق شبانه، خستگی زودرس و ضعف عمومی در بیمار مبتلا وجود دارد.
انفرادی عدم مصرف دخانیات و مواد مخدر، تغذیه صحیح و مصرف میوه و سبزیجات تازه، پیشگیری از اضافه وزن وچاقی، کنترل دیابت با اصلاح شیوه زندگی و مصرف دارو، پیشگیری از ورود گرد و خاک و ذرات معلق هوا به ریه به خصوص در کارگران سنگ کوبی و صنایع دیگر و فعالیت بدنی منظم را از جمله راه های پیشگیری از ابتلا به بیماری سل عنوان کرد.
وی درخصوص تشخیص بیماری سل گفت: علاوه بر معاینه بالینی و انجام آزمایش خلط، انجام رادیوگرافی قفسه سینه، سیتی اسکن و سایر آزمایشات می توان این بیماری را تشخیص داد.
انفرادی ادامه داد: آزمایش خلط که به طور رایگان در آزمایشگاه های مراکز بهداشت تمامی شهرستان های کشور انجام می شود، نقش مهمی در تشخیص زود هنگام بیماری و پیشگیری از آلوده شدن اطرافیان بیمار به میکروب دارد.
وی سپس به درمان بیماری سل اشاره کرد و گفت: بعد از تشخیص این بیماری، درمان باید هر چه سریعتر آغاز شود و بعد از دو هفته درمان، قابلیت سرایت بیماری به افراد سالم به شدت کاهش یافته و حال عمومی بیمار بهبود می یابد.
انفرادی با بیان این که تمامی مرگ های ناشی از سل قابل پیشگیری هستند، خاطرنشان کرد: اگر بیماری سل ریوی طی 5 سال درمان نشود در 50 درصد موارد باعث مرگ بیمار شده و سالی 10 تا 15 فرد از نزدیکان بیمار به میکروب سل آلوده می شوند.