پیشگیری از حمله قلبی و سکته مغزی
مدیرگروه مبارزه با بیماری های معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی گفت: دانستن این که چه کسی به بیماری قلبی یا سکته مغزی دچار میشود غیر ممکن است ما می دانیم که عده ای از ما با خطر بیش تری در مقایسه با دیگران روبه رو هستیم، متأسفانه حتی کسانی که در معرض خطر پایین قرار دارند می توانند به حمله قلبی یا سکته مغزی دچار شوند و بنابراین همه باید آماده باشند که اگر علامتی پیدا کردند به سرعت کمک بخواهند.
به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشتی، دکتر فلوریا انفرادی افزود: عوامل خطر این بیماری ها، چربی (کلسترول بالای خون)، دیابت که باعث می شود عروق تخریب شوند، کنترل بهتر دیابت پیشرفت بیماری عروق را کند می کند، چاقی یکی از عوامل اصلی در ایجاد دیابت نوع ۲ است؛ کنترل وزن باعث کاهش دیابت و بیماری قلبی می شود. سیگار و مواد شیمیایی درون سیگار باعث آسیب به دیواره عروق م یشود و فرآیند تنگ شدن را سرعت می بخشد، ترک سیگار خطر اضافه را ظرف چند سال کاهش می دهد. فشار خون بالا می تواند تنش درون عروق و خود قلب را افزایش دهد.
وی با بیان اینکه افرادی که سطوح بالاتر کلسترول دارند سریع تر به سمت تنگی عروق پیش می روند، اعلام کرد: کاهش کلسترول و تری گلیسیرید در این افراد می تواند روند تنگ شدن را کند، کند.
وی افزود: روند تخریب عروق در دیابتی ها سریع تر از غیر دیابتی هاست کنترل بهتر دیابت پیشرفت بیماری عروق را کند می کند.
وی با اشاره به اینکه چاقی یکی از مهمترین عوامل در ایجاد دیابت نوع 2 است، یادآوری کرد: کنترل وزن می تواند به کاهش دیابت و به دنبال آن کاهش بیماری قلبی منجر شود، ادامه داد: مواد شیمیایی دود سیگار ممکن است به دیواره عروق آسیب وارد کند و روند تنگ شدن عروق را سرعت بخشد فشار خون بالا تنش بیشتری بر عروق خونی و خود قلب وارد می کند این امر می تواند روند تنگ شدن عروق را سرعت بخشد یا به پارگی عروق کوچک مغزی منجر شود.
دکتر انفرادی گفت: شیوه زندگی سالم شامل حداقل ۳۰ دقیقه تمرین های ورزشی منظم، روزانه رژیم غذایی حاوی طیف متنوعی از میوه و سبزی طیف متنوعی از گوشت ها شامل خوردن منظم ماهی و عدم استعمال دخانیات است.
وی با بیان اینکه همه در معرض خطر حمله قلبی یا سکته مغزی قرار دارند و بعضی بیش از دیگران در معرض این خطرند و کاهش خطر یعنی این که احتمال پیشرفت تنگ شدن شریان را کاهش دهیم، یادآوری کرد: دیابت و کنترل ضعیف قندخون روند تنگ شدن شریانها را سرعت می بخشد. چاقی عامل خطر شماره ۱ برای دیابت نوع ۲ است.
وی با اشاره به اینکه ترک سیگار ظرف چند سال خطر پیشرفت بیماری را کاهش می دهد، یادآوری کرد: شیوه زندگی سالم۳۰ دقیقه ورزش روزانه، خوردن روزانه طیف متنوعی از سبزی و میوه، خوردن منظم ماهی، عدم مصرف الكل، حفظ وزن طبیعی، عدم استعمال دخانیات، کاهش مواد غذایی حاوی چربی و نمک بالا در پیشگیری از این بیماری ها مفید است.
وی سردرد ناگهانی شدید، از دست دادن ناگهانی بینایی، از دست دادن ناگهانی کنترل عضلات، از دست دادن ناگهانی تعادل یا احساس بازو پا یا صورت، گیجی ناگهانی یا از دست دادن تکلم را از علائم سکته مغزی اعلام و بیان کرد: برعکس حمله قلبی در سکته مغزی زمان برای بازگرداندن جریان خون به مغز بسیار کمتر است مدت زمان طلایی برای نجات مغز تنها حدود ۳ ساعت است. بنابراین رساندن فردی که چنین علایمی دارد به بیمارستان از اهمیت حیاتی برخوردار است همان داروهای حل لخته که در سکته قلبی به کار میرود در بعضی از مبتلایان به سکته مغزی هم کاربرد دارد.
وی تاکید کرد: اگر هر یک از علایمی که در بالا فهرست شده است را پیدا کردید فوری به بیمارستان بروید.