در صورتی که کودکی غرق شد چه کنید؟
رئیس گروه مدیریت خطر و بلایای معاونت بهداشتی، نکات مهمی را درباره مواجه با غرق شدگی در کودکان اشاره و بیان کرد:عواملی چون طول مدت قرارگیری در زیر آب دمای آب سرعت عمل و کیفیت ارائه عملیات احیا، تعیین کننده عاقبت غرق شدگی است، مواردی از بقای شیرخواران با وضعیت عصبی سالم، حتی پس از غوطه ور شدن طولانی مدت در آبهای سرد دیده شده است.
به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشتی، مهندس اسماعیل حاتمی با بیان اینکه حیاتی ترین زمان برای نجات فرد غرق شده چند دقیقه اول پیش از رسیدن نیروهای امداد است، افزود: پس همگان باید با اصول نجات غریق و احیای قلبی ریوی آشنا شوند. با شرکت در کلاسهای آموزشی کمکهای اولیه و عملیات احیا، آمادگی خدمت رسانی به افراد جامعه تان را کسب کنید.
وی ادامه داد: طبیعتاً سرعت عمل حفظ خونسردی و دستپاچه نشدن خیلی مهم است خونسردی باعث می شود کودک نیز آرامش خود را باز یابد، احیاء را با خارج سازی ایمن و هرچه سریعتر کودک از آب شروع کنید.
وی ادامه داد: اگر آموزش ویژه دیده اید تنفس را از درون آب شروع کنید این کار نباید موجب تأخیر در خارج سازی کودک از آب شود از دادن ماساژ قلبی در آب خودداری کنید. کودک را به پشت طوری که سر او از سینه اش پایین تر باشد بخوابانید همه لباسهای خیس را از تن کودک در آورید و با پارچه یا حوله او را خشک و گرم کنید.
وی یادآوری کرد: پس از خارج کردن کودک از آب تنفس او بررسی شود و دهان و بینی او از ماده خارجی مثل گل یا استفراغ پاک شود، همزمان فرد دیگری به اورژانس ۱۱۵ اطلاع دهد.
حاتمی گفت: احیای -قلبی ریوی و کمکهای اولیه تا زمان رسیدن کمک شروع شود. . اگر کودک نفس، ندارد فوراً تنفس دهان به دهان و عملیات احیا آغاز شود و این کار ادامه یابد حتی تا یک ساعت پس از قطع تنفس امکان بازگشت آن وجود دارد. سر با یک دست به عقب خم شود و با دست دیگر فک به سمت بالا کشیده شود تا دهان باز شود و زبان نتواند ته حلق را ببندد قبل از این کار اطمینان حاصل شود به سر و گردن کودک ضربه وارد نشود.
وی افزود: سوراخهای بینی کودک با فشار انگشتان بسته شود و سپس دهان کاملاً روی دهان کودک قرار گیرد و به آرامی در دهان او دمیده شود و به بالا آمدن قفسه سینه کودک توجه شود، سپس دهان از دهان کودک برداشته شود تا هوای دمیده شده خارج شود ۵ بار در دقیقه این کار تکرار شود تا نفس کودک برگردد.
حاتمی بیان کرد: سپس به آرامی کودک در وضعیت بهبود قرار گیرد ( وضعیت خوابیده به پهلو به نحوی که دست زیری در پشت و دست بالایی به صورت خمیده در جلوی مصدوم قرار گیرد. پای بالایی به حالت خمیده ۹۰ درجه قرار گیرد و صورت مصدوم به سمت ز و گردن او به سمت عقب باشد در این حالت زبان به جلو می آید و کودک می تواند نفس بکشد.)
وی ادامه داد: اگر پس از چند بار تنفس دهان به دهان کودک هنوز کبود یا رنگ پریده است امکان دارد دچار ایست قلبی نیز باشد. در صورت ایست قلبی ماساژ قلبی داده شود برای دادن ماساژ قلبی کودک طاقباز روی زمین خوابانده شود کنار او زانو بزنید نیمه پایینی جناغ سینه را به آرامی فشار فشار کمتر و تواتر سریعتر باشد دهید و این کار را با سرعت ۱۰۰ بار در دقیقه انجام دهید ماساژ برای نوزادان باید با فشار کمتر و تواتر سریع تر باشد.
وی یادآوری کرد: ماساژ قلبی به تنهایی باعث تنفس کودک نمی شود پس در احیا قلبی ریوی دو نفره هر ۱۵ ماساژ با ۲ تنفس دهان به دهان و در احیا قلبی ریوی یک نفره این نسبت ۳۰ به ۲ باشد.
وی بت بیان اینکه تنفس دهان به دهان حتی پس از بازگشت ضربان قلب باید تا زمان شروع مجدد تنفس خود بخود کودک ادامه یابد، عنوان کرد: پس از بازگشت ضربان قلب و تنفس اگر کودک بیهوش است در موقعیت بهبود قرار گیرد .