parcham جهش تولید با مشارکت مردم
  • 1401/10/17 - 14:51
  • - تعداد بازدید: 27
  • - زمان مطالعه : 4 دقیقه
  • /ZGMa

پیشگیری و کنترل چربی بالای خون

معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی راهکارهای پیشگیری و کنترل چربی بالای خون را تشریح کرد.

دکتر« محمدرضا اکبری» با بیان این که چربی بالای خون یکی از عوامل خطرزا برای ابتلا به سکته های قلبی و عروقی است، افزود: هر چقدر میزان چربی خون بالاتر باشد، شانس ابتلا به بیماری های قلبی و یا وقوع سکته قلبی افزایش می یابد.

وی با بیان اینکه بدن نیازمند میزان متعادلی از چربی برای انجام فعالیتهای خود است و از طریق خون تمامی چربی مورد نیاز خود را تامین می کند، ادامه داد: با گذر زمان مقادیر اضافی چربی و کلسترول که در خون در حال گردش هستند بر دیواره عروق ته نشین می شوند.

وی اضافه می کند: با ته نشین شدن این مواد دیواره های فیبری از جنس چربی درون رگ ها ایجاد و باعث تنگ شدن و حتی مسدود شدن عروق خونی می شوند در نتیجه خون کمتری به قلب می رسد همچنین، خون مسئولیت حمل اکسیژن به دستگاه های مختلف بدن از جمله قلب را بر عهده دارد. در صورت عدم انتقال میزان کافی از اکسیژن به ماهیچه قلب در ناحیه سینه احساس درد خواهید کرد و اگر میزان جریان خون به قلب از مقدار مشخصی کمتر شود نتیجه آن وقوع سکته قلبی خواهد بود.

وی ادامه داد: کلسترول بالای خون به خودی خود علامتی ندارد؛ حتی اگر میزان این ماده در خون شما بسیار بالا باشد متوجه آن نخواهید شد برای همین باید به صورت منظم میزان کلسترول خون خود را مورد سنجش قرار دهید هر قدر میزان کلسترول بد خون بیشتر باشد احتمال ابتلا به بیماری قلبی و یا حتی وقوع سکته قلبی به شدت افزایش می یابد.

وی اضافه کرد: کلسترول خوب دقیقا برعکس کلسترول بد عمل می کند پس هر چه میزان آن در خون کمتر

باشد احتمال ابتلا به سکته قلبی افزایش می یابد.

دکتر اکبری عوامل خطرزای ابتلا به سکته های قلبی را نیز بر شمرد و گفت: کشیدن سیگار، فشارخون بالا، پایین بودن میزان کلسترول خوب خون، سابقه فامیلی در ابتلای زودرس به سکته قلبی و سن از مهم ترین عوامل خطرزاست.

 

 

وی نقش تغذیه را در کنترل چربی خون بسیار مهم ذکر و اعلام کرد: با رعایت رژیم غذایی مناسب شما می توانید کلسترول بد خون را کاهش دهید.

اکبری ادامه داد: چربی های اشباع یا ترانس (مانند روغن (جامد) کلسترول خون را افزایش می دهند. این روغن ها در اکثر رستوران ها و فست فودی ها استفاده می شوند، این چربی ها همچنین در محصولات لبنی گوشت قرمز چیپس و کی کها نیز وجود دارند.

وی با اشاره به این که مصرف ماهی نقش مهمی در حفظ و بهبود سلامت قلب و عروق دارد، یادآوری کرد: البته فقط ماهی هایی که کباب می شوند و یا با بخار پخته می شوند می توانند موجب این نقش شوند، در حالی که ماهی سرخ شده در روغن و در حرارت بالا از این نظر بی خاصیت خواهد بود.

وی تاکید کرد: مواد غذایی غنی از فیبر مانند سبزی ها میوه ها و حبوبات می توانند به کاهش سطح کلسترول بد خون کمک کنند. روغن زیتون مغزها و دانه ها حاوی نوعی از اسیدهای چرب هستند که اگر به میزان متعادل استفاده شوند به کاهش سطح کلسترل بد خون کمک می کنند.

وی اضافه کرد: میوه ها و سبزی ها حاوی ویتامین های آنتی اکسیدان مواد معدنی و مواد مغذی مفیدی هستند که سبب متوقف کردن آسیب به دیواره رگ ها و در نتیجه کاهش خطر ابتلا به سکته های قلبی و عروقی می شوند.

وی گفت: مصرف پروتئین سویا منجر به کاهش کلسترول بد خون و افزایش کلسترول خوب خون می شود، نانهای سبوس دار مثل نان سنگک و نان جوی سبوس دار که حاوی ویتامی نهای گروه B هستند به کاهش چربی خون کمک می کنند.

وی افزود: بهترین روغن برای افراد مبتلا به بیماری های قلبی و عروقی، روغن مایع کانولا برای پخت غذا و روغن زیتون برای سالاد است که البته از این روغن ها نیز باید به میزان متعادل استفاده شود.

محدود کردن مصرف روغن های جامد، استفاده از لبنیات کم چرب، پرهیز از خوردن سوسیس و کالباس و شیرینی های پرخامه، سس ها، آبگوشت پرچرب، روغن های جامد، کره حیوانی و مارگارین و غذاهای سرخ کرده از مهم ترین توصیه های تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه است.

دکتر اکبری ادامه داد: مصرف ماهی به دلیل داشتن چربی مفید امگا ۳ به صورت دو بار در هفته توصیه می شود ولی میگو به دلیل داشتن مقداری ،کلسترول به صورت مداوم توصیه نمی شود.

وی افزود: انواع مربا،کره خامه و سرشیر را کمتر مصرف کنید. آجیل در حد متعادل مصرف شود، مصرف مواد غذایی حیوانی که دارای کلسترل بالا هستند مانند مغز گوسفند، جگر مرغ و گوسفند را باید محدود کرد.

  • گروه خبری :
  • کد خبر : 15430
کلمات کلیدی
تنظیمات قالب
عبارت خود را درج و جهت جستجو "Enter" را بفشارید