توصیه های تغذیه ای در زمان رویداد آلودگی هوا
بنا به گزارشي مديرگروه بهبود تغذيه جامعه معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي خراسان شمالي اعلام كرد در هواي آلوده بايد برخي مواد غذايي را مصرف كرد كه خاصيت خنثي كنندگي مواد سمي موجود در هوا را داشته باشند. ايشان مصرف غذاهايي كه حاوي آنتي اكسيدان هاي سلنيوم و بتاكاروتن هستند توصيه نمود وي افزود هنگام آلودگي ، در هواي استنشاقي، مقدار زيادي راديكال آزاد در بدن توليد ميشود كه سبب كاهش توان فرد در انجام كارهاي روزمره زندگي شده و حتي در دراز مدت ميتواند بيماريهاي مزمن مانند بيماري قلبي عروقي و انواع سرطان را ايجاد كند. وي اعلام كرد براي به حداقل رساندن عواقب ناشي از تجمع راديكالهاي آزاد در بدن مصرف آنتي اكسيدانها را در رژيم غذايي افزايش دهيد. سبزيجات و ميوههاي حاوي بتاكاروتن مثل طالبي، انبه، ، فلفل، اسفناج، كلم و زردآلو و مواد غذايي حاوي سلنيوم كه در غذاهاي دريايي، مرغ، نان، آجيل و غلات سبوس دار مفيد است . وي افزود مواد غذايي مانند كرفس، اسفناج، گوجه فرنگي، ليمو شيرين، نارنگي، پرتقال و برگ سبز كاهو كه غني از ويتامين C هستند. البته مصرف جوانه گندم، روغنهاي گياهي، گردو، بادام، زيتون، جگر و سبزيجات داراي برگ سبز كه منابع ويتامين E هستند را هم فراموش نكنيد. به خصوص اگر شغل تان طوري است كه بايد بيشتر در هواي آزاد باشيد؛ اين ويتامين ميتواند مسموميت ناشي از آلودگي هوا را خنثي كند. منابع مناسب ويتامين D هم شير، كره و زرده تخم مرغ هستند كه بايد در برنامه غذايي روزانه تان باشند. نسرين عليزاده در ادامه بيان كرد مواد غذايي كه سرشار از پكتين هستند، سرب موجود در هوا را ميگيرند و مانع از نفوذ سرب به سلولهاي بدن ميشوند؛ مصرف روزانه يك عدد سيب ميتواند عوارض ناشي از آلودگي هوا را كاهش داده و ميوههايي مانند پرتقال و توت فرنگي نيز سرشار از پكتين بوده و براي كاهش عوارض آلودگي هوا مفيد هستند. ايشان اذعان داشت در هواي آلوده بايد بيشتر از هميشه شير، ماست و دوغ بنوشيد، زيرا فسفر، منيزيم و كلسيمي كه در لبنيات يافت ميشود، همگي خنثي كننده سموم هستند و براي كاهش صدمات دستگاه تنفسي و التهاب دستگاه گوارش ناشي از آلودگي هوا، بايد مصرف شير و لبنيات بيش از پيش شود. مصرف شير و فراوردههاي آن باعث نرم شدن مخاط تنفسي فوقاني، مري و معده ميشود و به دليل وجود تركيبات مناسب براي رشد و نمو باكتريهاي مفيد كه عمل دفع ادرار و مدفوع و مواد آلاينده را تنظيم ميكنند، التهابات و بيماريهاي دستگاه گوارش را كاهش ميدهد. افرادي كه كمبود كلسيم دارند، بيشتر در معرض خطر آلودگي با سرب قرار ميگيرند. عليزاده در ادامه گفت: نوشيدن آب كافي به كليهها كمك ميكند تا املاح اضافي از بدن خارج شود و ذرات آلودگي مدت كمتري در بدن باقي بماند. همچنين وي خاطرنشان كرد رژيم غذايي كم چرب در روزهايي كه آلودگي هوا بالاست پيشنهاد ميگردد