parcham جهش تولید با مشارکت مردم
  • 1402/04/27 - 12:54
  • - تعداد بازدید: 25
  • - زمان مطالعه : 3 دقیقه
  • /ZSda

ارائه خدمات به مبتلایان به پی کا یو توسط دانشگاه علوم پزشکی

رئیس گروه مبارزه با بیماری های غیرواگیر معاونت بهداشتی به سوالاتی درباره بیماری پی کا یو پاسخ داد و گفت: در دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی پس از انجام غربالگری در روزهای 3 تا 5 روزگی، نوزادانی که دارای فنیل بالا در آزمایش باشند را به عنوان نوزادان مشکوک به بیمارستان امام رضا (ع) (بیمارستان منتخب بیماری های متابولیک ارثی در شهر بجنورد) ارجاع داده می و توسط متخصص ویزیت می شوند.

به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشتی روح ا... یزدانی با بیان اینکه اکنون 71 بیمار پی کا یو در جمعیت تحت پوشش دانشگاه شناسایی شده است، افزود: در این بیمارستان یک تیم ویژه بیماران متابولیک ارثی متشکل از فوق تخصص غدد،کارشناس تغذیه،روانشناس و پرستار به این بیماران خدمات رسانی می کنند.

وی به چند سوال نیز درباره این بیماری پاسخ داد

 

بيماري فنيل كتون اوري چيست ؟

بيماري فنيل كتون اوري (پي .كي. يو) يك بيماري ارثي است كه از پدر و مادر به فرزند منتقل مي شود و به علت كمبود نوعي آنزيم در كبد نوزاد به وجود مي آيد. نوزاد مبتلا به علت كمبود اين آنزيم ، قادر به هضم فنيل –آلانين نيست . در ادرار مبتلايان به اين بيماري مواردي به نام فنيل كتون دفع مي شود، كه حاصل هضم ناقص فنيل آلانين است ، به همين جهت بيماري را فنيل كتون اوري ناميده اند .

نشانه ها و علائم این بیماری چیست؟

بيماري پي . كي . يو در بدو تولد نشانه بارزي ندارد و ظاهر نوزاد در هفته هاي اول زندگي سالم است ، اما به تدريج ،علائمي مانند : تاخير در رشد و تكامل ، بي قراري، استفراغ ، ضايعات پوستي در سطح بدن ، بور شدن موهاي سر بدون سابقه خانوادگي و بوي زننده و نامطبوع عرق و ادرار ظاهر مي شود. با گذشت زمان ، كودك دچار عقب ماندگي ذهني مي شود و اغلب نا آرام و پرجنب و جوش (بيش فعال) است همچنين صحبت كردن ، نشستن و راه رفتن كودك مختل مي شود و ممكن است اين عوارض هميشگي شود.

چگونه تشخیص داده می شود؟

علائم بيماري پي . كي. يو تا 5 و 6 ماهگي گمراه كننده است. به همين دليل پزشكان در بسياري از موارد در تشخيص دچار اشتباه مي شوند. تنها و بهترين راه تشخيص اين بيماري ، اندازه گيري غلظت فنيل آلانين خون نوزادان در بدو تولد است. اين آزمايش بايد 3 تا 5 روز بعد از تولد انجام شود، زيرا تاخير در تشخيص بيماري ، از هفته دوم به بعد ، موجب آسيب رسيدن به مغز مي شود.

پيشگيري و مشاوره ژنتيك :

در حال حاضر ، با آزمايش ژنتيك بيمار و والدين ، نقص ژنتيكي تشخيص داده ميشود.در صورتي كه اين نقص مشخص شود ، بررسي جنين در حاملگي هاي بعدي ممكن است در صورت تشخيص ابتلاي جنين در بيماري ، امكان سقط وي وجود دارد.

درمان پی کایو چگونه است؟

در صورتيكه با گرفتن آزمايش خون از نوزاد ، بيماري به موقع تشخيص داده شود، مي توان با برنامه غذايي مناسب و مراقبت هاي لازم اورا درمان كرد.

ميزان موفقيت درمان به زمان شروع و مراقبت هاي بعد از آن بستگي دارد. هرچه تشخيص و درمان بيماري زودتر آغاز شود، موفقيت بيشتراست.

مصرف شير مخصوص و مواد غذايي با فنيل آلانين كم ، زير نظر پزشك و كارشناس تغذيه ، تنها راه درمان است.

توجه: مصرف غذاهاي پروتئيني ، از جمله شير خشك هاي معمولي و به ميزان كمتر شير مادر ، باعث افزايش شديد غلظت خوني فنيل آلانين و تجمع آن در بدن بيمار مي شود و رشد و تكامل مغز و اعصاب را مختل مي كند و به ضايعه مغزي و عقب ماندگي ذهني پايدار منجر مي گردد.

در صورتي كه بيماري به موقع تشخيص داده شود و برنامه غذايي به موقع آغاز شود و ادامه يابد ، كودك به رشد طبيعي خود ادامه مي دهد و زندگي همراه با سلامتي خواهد داشت.

بهترين زمان تشخيص بيماري، هفته اول تا دوم تولد نوزاد است. با وجود اين ، كودك بيمار در هر سني كه شناسايي شود ، بايد تحت مراقبت متخصص كودكان و كارشناس تغذيه قرار گيرد.

با گرفتن يك قطره خون از پاشنه پاي نوزاد در روز 3 تا 5 بعد از تولد مي توان اين بيماري را تشخيص داد و از عوارض بعدي آن پيشگيري كرد.

  • گروه خبری :
  • کد خبر : 16010
کلمات کلیدی
تنظیمات قالب
عبارت خود را درج و جهت جستجو "Enter" را بفشارید