در دهمین روز از بسیج ملی تغذیه سالم مطرح شد / چاقی شکمی و عوارض آن
مدیرگروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی در دهمین روز از بسیج ملی تغذیه سالم با شعار چاقی شکمی و عوارض آن( آموزش به جامعه در خصوص نحوه اندازه گیری دور شکم و اندازه طبیعی آن برای مردان و زنان) اعلام کرد: داشتن مقداری از چربی دور شکم طبیعی است زیرا عملکرد چربی با محافظت و پوشانندگی بدن ارتباط دارد. بااینحال، چربی بیش از حد دور شکم میتواند برای سلامت افراد آسیب زا باشد و باعث افزایش خطر ابتلا به بیماری های مزمن شود.
«نسرین علیزاده» در گفت و گویی با بیان این که مهم است که چربی بدن ازجمله چربی دور شکم را در حد سالم حفظ شود، افزود:چربی احشایی شکم نوعی از چربی دور شکم است که افزایش آن میتواند خطر مشکلات مرتبط با سلامتی را افزایش دهد.حتی اگر 10 تا 20 درصد از کل چربی بدن شامل چربی احشایی باشد این مسئله میتواند با خطر ابتلا به بیماریها ارتباط داشته باشد زیرا چربی احشایی، چربی فعال است.
وی ادامه داد: این بدین معنی است که این نوع چربی، هورمونها و مواد دیگری ازجمله پروتئینهای التهابی را تولید میکند که این مسئله با افزایش مقاومت به انسولین، التهاب سیستمیک، سطح چربی خون و فشارخون به سلامتی آسیب میرساند.
این مسئول یادآوری کرد اگرچه چربی زیرجلدی شکم به اندازه چربی احشایی شکم با ابتلا به بیماریها همراه نیست اما میزان بیش از حد چربی کل و چربی شکم میتواند خطر ابتلا به بیماریها را افزایش دهد. علاوه بر این، افرادی که چربی احشایی شکم آنها بیشتر از چربی زیرجلدی است بیشتر در معرض خطر مرگ هستند. مطالعات نشان میدهند داشتن چربی دور شکم در حد سالم و داشتن رژیم غذایی مناسب و ورزش کردن میتواند در بسیاری از ابعاد سلامت ازجمله سلامت قلب و کاهش خطر دیابت موثر باشد.
نسرین علیزاده در ادامه نحوه اندازه گیری دور کمر را به نحوه زیر آموزش داد.
*ناحیه کمر باید بدون لباس باشد
*از متر نواری برای اندازه گیری استفاده کنید
*فرد باید صاف در حالی که دستنها آزاد انه در دو طرف بدن قرار گرفته و پاها حدود 25تا 30سانتی متر از هم فاصله دارد بایستد
*باریکترین ناحیه در حدفاصل بین پایین ترین دنده (دنده دهم) و تاج ایلیاک و در بالای ناف علامت گذاشته میشود و دور کمر از روی این خط اندازه گیری میشود.
*متر بدون خاصیت کشسانی باید بدون پیچ خوردگی دورتادور کمر قرار بگیرد دقت کنید در هیچ نقطه ای لباس زیر متر نرفته باشد
*از فرد بخواهید که یک" دم" انجام دهد و سپس" بازدم "و در همین لحظه دور کمر را بخوانید.
*یک بار دیگر اندازه گیری را انجام دهید فاصله بین دو عدد نباید از 0/5 سانتیمتر باشد
*هر دو عدد را یادداشت کنید
*در صورتی که فاصله بیش از حد انتظار بود باید اندازه گیری را دوبار تکرار کنید .