همایش همت همگانی برای ایرانی جوان چهارشنبه ۱۸آبان با استقبال بی نظیر فراوان برگزارشد
نخستین همایش استانی جوانی جمعیت با عنوان "همت همگانی برای ایران جوان" در حالی از سوی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی برگزار شد که حضور حاضران از اصحاب خبر و رسانه تا خانوادههای دارای 4 فرزند و بالاتر در کنار مسئولان استان در این همایش بر شور و نشاط آن افزوده بود.
به گزارش وبدا، صبح چهارشنبه 18 آبانماه 1401 در سالن گلشن بجنورد همایشی متفاوت از سوی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی برگزار شد؛ همایشی که تعداد صندلیهای سالن اجتماعات گلشن بجنورد هم پاسخگوی این استقبال نبود؛ حاضران در این همایش آمده بودند تا برای ایرانی جوان با همتی همگانی، همگام شوند.
بخشی از شور و نشاط شور و نشاط این همایش به دلیل کودکانی بود که وسط سالن راه میرفتند و بدون توجه به دنیای اطراف خود، حرف میزدند و بازی میکردند.
در کنار این همایش میزهایی چیده شده بود که هر یک از کارشناسان سلامت خانواده معاونت بهداشت دانشگاه مطالب آموزشی را برای حاضران ارائه میداد و غرفه سنجش قندخون و فشار خون نیز برپا بود.
عنوان همایش «همت همگانی برای ایرانی جوان» بود به همین خاطر از جمعی از خانوادهها که بیش از ۴ فرزند داشتند دعوت شده بود؛ آنها هم با کودکان خود به همایش آمده بودند تا اولاً اثبات کنند فرزند مانعی برای حضور مادر در جامعه نیست و ثانیاً نشان دهند کودک چقدر میتواند جامعه را با نشاط و جذاب کند.
محوریت همایش ضرورت تبیین جوانی جمعیت بود و مسئولان اقدامات و برنامهها و کارشناسان نظرات تخصصی خود را در این خصوص ارائه میدادند.
علوم پزشکی در رأس جوانی جمعیت / همه بخشها پای کارند
دکتر سید جواد پورنقی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی در حاشیه این همایش در گفتگو با خبرنگار وبدا اظهار کرد: کشور پنجره طلایی افزایش جمعیت و کاهش درصد سالمندی را از دست داده اما سالهای نقرهای همچنان در دسترس هستند.
وی افزود: با برنامه ریزی مناسب میتوان جمعیت جوان را حفظ کرد اما برای رسیدن به این هدف میطلبد دستگاههای فرهنگی، خدمات رسان و رسانهها پای کار باشند.
دکتر پورنقی برگزاری همایشهایی از این نوع را در راستای فرهنگسازی دانست و گفت: پیش از این جشنواره هنر در مامایی نیز با استقبال هنرمندان برگزار شد لذا دانشگاه علوم پزشکی سعی دارد در راستای فرهنگ سازی فرزندآوری اقدام کند.
دکتر سید احیا سیدی، معاون فرهنگی و دانشجویی نیز در گفتگو با وبدا اظهار کرد: معاونت دانشجویی و فرهنگی در راستای کاهش سن ازدواج و فرزندآوری برنامه ویژه ای دارد که ایجاد خوابگاه متاهلی مهمترین آن است.
وی افزود: اداره مشاوره دانشگاه با برگزاری کارگاههای آموزشی و مشاورههای خصوصی سعی دارد در این راستا قدم بردارد.
دکتر سیدی از فعال شدن کانونهای فرهنگی در این راستا نیز خبر داد و گفت: ایجاد کانون ویژه برای جوانی جمعیت نیز در دست پیگیری است.
دکتر محمدرضا اکبری، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی نیز در حاشیه همایش این باره به خبرنگار وبدا اظهار کرد: یک پنجره جمعیتی ۷ ساله را پیش رو داشتیم که با هم افزایی و تعامل بین دستگاهی میتوانیم از آن استفاده کنیم.
وی با اشاره به سخنان رهبر انقلاب در سفر به خراسان شمالی در راستای اهمیت تغییر سیاستهای جمعیتی، افزود: حوزه بهداشت وظیفه مهمی در این راستا دارد لذا باید با اقدامات خود نرخ باروری و رشد جمعیت را ارتقا دهیم.
دکتر اکبری گفت: برای جوانی جمعیت در حوزه بهداشت اقدامات مناسبی از جمله آموزشهای متناسب انجام شده لذا معتقدیم اثرات آن را به زودی در رشد جمعیت خواهیم دید.
دکتر علی عفتیزاده، معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی نیز در استدیو خبر این همایش حضور یافت و در این باره اظهار داشت: جوانی جمعیت یکی از ضروریات کشور است.
وی کاهش جمعیت را دارای ابعاد فرهنگی، پزشکی، قانونی و اقتصادی دانست و افزود: در راستای رفع مشکلات پزشکی، مرکز ناباروری سطح ۳ در بجنورد تجهیز شده و راه اندازی خواهد شد.
دکتر عفتی زاده خاطرنشان کرد: حدود ۲۰ درصد زوجها نابارور هستند که با مراکز درمان ناباروری این عدد بسیار کاهش پیدا میکند اما به صورت کلی افزایش سن احتمال باروری را کاهش خواهد داد به طوری که پس از سن ۴۵ سالگی این احتمال به صفر میل میکند.
وی به برنامههای معاونت درمان در راستای طرح جوانی جمعیت اشاره و اظهار داشت: 100 میلیارد ریال برای تجهیزات جدید مرکز درمان ناباروری استان هزینه شده است و به زودی شاهد ارائه خدمات سطح 3 در این مرکز هستیم.
فرهنگ سازی افزایش جمعیت باید بومی شود
حسین مروتی، دبیر کارگروه تخصصی ستاد ملی جمعیت نیز که به عنوان میهمانی ملی این همایش در بجنورد حضور داشت در حاضیه همایش به خبرنگار ما اظهار کرد: مسئله ما در جمعیت آن است که چه تعداد از مردم و مسئولان بحران جمعیت را درک کرده اند؛ معتقدیم همچنان آن آگاهی لازم کسب نشده است.
وی با اشاره به کاهش شدید نرخ باروری طی سه دهه اخیر، افزود: ایران جزو ۳ کشور نخست در سرعت پیری جامعه است لذا در این شرایط باید اقدامات ویژه ای صورت گیرد؛ دقیقاً مانند همان اقداماتی که در کنترل جمعیت صورت گرفت.
مروتی گفت: در طرح کنترل جمعیت برای رسیدن به هدف حتی به درب خانهها مراجعه میشد لذا یک فرهنگ سازی قدرتمند صورت گرفت.
دبیر کارگروه تخصصی ستاد ملی جمعیت تصریح کرد: در موضوع جمعیت یک نسخه مشخص برای همه استانها و همه فرهنگها نباید ارائه داد لذا باید به صورت بومی تفکر غلط فرزند کمتر زندگی بهتر را از بین برد.
اقدامات و برنامههای ادارات در راستای افزایش فرزندآوری
دکتر بازخانهای، سرپرست مرکز بهداشت بجنورد نیز در حاشیه این مراسم اظهار داشت: برنامههای متعددی برای سلامت جسم و روان مادران باردار داریم و همواره آگاهیهای بهداشتی را ارائه میدهیم.
وی افزود: یکی از اهداف ما آن است که بارداریهای بانوان بدون دغدغه به اتمام برسد.
دکتر بازخانهای مشاورههای سلامت حین و پیش از ازدواج و مشارکتهای بین بخشی را از دیگر برنامههای این مجموعه عنوان کرد و گفت: کاهش سن ازدواج، تحکیم خانواده و افزایش سلامت اجتماعی از اهداف مراکز بهداشت خواهد بود.
مهندس ایران پناه، معاون توسعه و مدیریت راه و شهرسازی خراسان شمالی به اقدامات انجام شده در این راستا اشاره داشت و گفت: واگذاری زمین به افرادی که فرزند سوم آنها به دنیا آمده طبق قانون انجام میشود.
وی افزود: در بجنورد ۵۰۰ قطعه ۲۰۰ متری آماده شده است؛ در سایر شهرها مانند اسفراین، گرمه، جاجرم و… زمین تهیه شده است.
ایران پناه تصریح کرد: در بجنورد ۵۷۰ متقاضی داشتیم که ۵۰۰ مورد تأیید شده است و به محض اعلام وزارت خانه، زمینها به ترتیب اولویت به مردم واگذار میشود.
وی کاهش هزینههای ساخت، کاهش هزینه صدور مجوز پروانه و ارائه تسهیلات را از دیگر برنامههای راه و شهرسازی برای تشویق به فرزنداوری عنوان کرد.
رسانهها در رأس فرهنگ سازی جوانی جمعیت
اما اهالی رسانه به عنوان قشر فرهنگ ساز جامعه نیز در این راستا نکاتی را عنوان کردند. حبیب نامور، مدیر مسئول خبرگزاری فارس خراسان شمالی با اشاره به بسیج شدن تمامی رسانهها در دهههای گذشته برای کاهش جمعیت، اظهار کرد: در دهه ۶۰ حتی در روستاها نیز شعار فرزند کمتر زندگی بهتر تبلیغ میشد.
وی با اشاره به گستردگی فضای مجازی در حال حاضر، افزود: تولیدات مؤثر و کارشناسی شده و انتشار گسترده آن بین مردم در حال حاضر میتواند اثرگذار باشد.
نامور با تاکید بر اینکه میزان تولیدات رسانهای ناکافی است، بیان داشت: باید اهمیت فرزندآوری چه در بعد فردی و چه در بعد اجتماعی به جامعه منتقل شود.
روح الله صائب، مدیر مسئول خبرگزاری ایرنا خراسان شمالی اظهار داشت: خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران در راستای جوانی جمعیت فرهنگ سازی را وظیفه خود میداند.
وی افزود: اعضای این مجموعه در قالب گزارشات و یا گفتگو با مسئولان و تهیه اخبار وظیفه خود در این حوزه را اجرایی خواهد کرد.
صائب بیان داشت: در این بین خبرگزاری ایرنا مطالبات مردم از دستگاههای اجرایی پیرامون مشکلات و موانع فرزندآوری را مورد پیگیری قرار میدهد.
پوریا مسلمی، دبیر خبرگزاری ایسنا خراسان شمالی نیز در این همایش گفتگو با وبدا اظهار کرد: وظیفه رسانهها بیان فواید و مزایای افزایش جمعیت است اما در این بین از بررسی چالشهای پیش رو غفلت نمیکنیم.
وی افزود: مسئولانی که خود مردم را به فرزندآوری بیشتر ترغیب میکنند، باید خود پیشرو در این حوزه باشند تا مردم با مشاهده یکی بودن حرف و عمل مسئولان، به این سمت و سو سوق پیدا کنند.
مسلمی در انتها حمایتهای عملی از خانوادهها برای فرزندآوری را ضروری دانست و گفت: موضوعات اقتصادی پیش زمینه کاهش فرزندآوری است که باید رفع شود؛ از سوی دیگر دولت باید خدمات و امکانات بسیاری را به خانوادهها جهت افزایش جمعیت ارائه دهد.