فردی که از ماسک استفاده میکند احتمال انتقال بیماری به سایرین را به شدت کاهش می دهد.
گرمای هوا ربطی به کاهش بیماری و ضعیف شدن ویروس کرونا ندارد و افراد فکر نکنند کرونا در فصل گرما تمام میشود.
به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشتی دانشگاه؛
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی با اظهار این که فردی که از ماسک استفاده میکند احتمال انتقال بیماری به سایرین را به شدت کاهش می دهد. افزود: بر خلاف روزهای اول که فقط به افراد مشکوک گفته میشد از ماسک استفاده کنند، اکنون افراد سالم( تعدادی از افراد به ظاهر سالم می توانند ناقل ویروس کرونا برای سایرین باشند) هم باید از ماسک استفاده کنند.البته هیچ الزامی به استفاده از ماسکهای N95 نیست و افراد می توانند از ماسک های ساده استفاده نمایند.
وی با بیان اینکه رعایت اصول بهداشتی همچنان مورد تاکید است، گفت: گرمای هوا ربطی به کاهش بیماری و ضعیف شدن ویروس کرونا ندارد و افراد فکر نکنند کرونا در فصل گرما تمام میشود.
دکتر افشین دلشاد با بیان این که برگزاری مراسم شلوغ کانونی موجب انتشار بیماری می گردد و فاصله گذاری اجتماعی باید همواره مورد توجه قرار گیرد، افزود: فرهنگ رعایت دستورالعملهای بهداشتی باید همه گیر شود و با رعایت بهداشت میتوان با این ویروس مقابله کرد.
وی تاکید کرد ؛ شدت کشندگی بیماری نسبت به قبل کمتر نشده است و مردم ملزم به رعایت کردن همه پروتکلهای بهداشتی میباشند ودر صورت عدم رعایت موازین بهداشتی جان خودشان وعزیزانشان به خطر می افتد .وی همچنین افزود بهتر است بیمار مبتلا به کووید-۱۹ در یک اتاق مجزا از سایر افراد خانه مراقبت شود. اتاقی که بیمار در آن مراقبت میشود، باید تهویه مناسب داشته باشد و در و پنجره آن باز باشد. همچنین حرکت بیمار در منزل محدود و حداقل شود.
وی در ادامه افزود : بهتر است فضاهای مشترک مانند حمام و سرویس بهداشتی فرد مبتلا از سایر اعضای خانواده جدا شود. در صورتی که امکان این کار وجود ندارد این فضاها از تهویه مناسب برخوردار باشند. سایر اعضای خانواده در اتاق دیگری باشند و در صورت عدم امکان حداقل دو متر با فرد بیمار فاصله داشته باشند. این نکته باید در خصوص سایر اعضای خانواده که در معرض خطر کووید-۱۹ هستند ( مانند افراد مسن یا افراد دارای بیماریهای زمینهای) بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
وی گفت به طور کلی پیشنهاد میشود موارد زیر برای مراقبت از بیمار مبتلا به کرونا در منزل وجود داشته باشد:
ماسکهای ساده(جراحی) یک بار مصرف- دستکش یک بار مصرف-سطل زباله دردار و کیسههای زباله یک بار مصرف- عینک محافظت از چشم-حولههای کاغذی یک بار مصرف- دماسنج طبی- داروهای تببر مثل استامینوفن(پاراستامول)- مایع ضدعفونیکننده حاوی الکل ۷۰ درصد- صابون برای شستوشوی دست- مایع ظرفشویی و لباسشویی- دستمال مرطوب الکلی و مایع سفیدکننده(هیپوکلریت سدیم پنج درصد) و یک ظرف جداگانه برای رقیقسازی( یک درصد سفیدکننده به ۹ درصد آب).
دکتر دلشاد تاکید کرد : فرد مراقبتکننده از بیمار دارای کووید-۱۹ نیز بایدنکاتی را رعایت کنند مثلا تعداد مراقبان از بیمار مبتلا به کووید-۱۹ تا حد امکان محدود شود و شخصی که این کار را انجام میدهد خود از سلامت کافی برخوردار بوده و بیماری زمینهای نداشته باشد. مراقبتکننده باید بعد از هر گونه تماس با بیمار یا محیطی که بیمار در آن حضور دارد، قبل و بعد از تهیه غذا، بعد از استفاده از سرویس بهداشتی و هر زمان که دستها کثیف به نظر میرسند، دستهای خود را با آب و صابون بشوید.
وی خاطرنشان کرد : فرد مراقبت کننده از بیمار دارای کووید-۱۹ هنگام شستن دستها با آب و صابون، بهتر است از دستمال کاغذی برای خشک کردن دست استفاده کند. در غیر این صورت استفاده از حوله تمیز نیز امکانپذیر است به شرط آن که آن را مرتب تعویض کرده و شستوشو دهند. بیمار باید در ظروف شخصی غذا بخورد و پس از هر بار غذا خوردن ظروف بیمار باید به طور کامل شسته شود.
ملحفه یا پتوی مورد استفاده برای بیمار نیز باید از سایر اعضای خانواده مجزا باشد. مراقبت کننده باید در نظر داشته باشد که از تماس مستقیم با مایعات بدن، به خصوص ترشحات دهان، بینی و مدفوع بیمار خودداری کند و در صورت ضرورت تماس، حتما از دستکش و ماسک یک بار مصرف استفاده کند.
وی در ادامه عنوان کرد : مراقبتکننده از بیمار کووید-۱۹ با علائم خفیف نیز باید نکاتی را رعایت کند مثلا سعی کند از بقیه افراد خانواده جدا باشد چون ممکن است ناقل بیماری باشد. بیمار نیز باید از ماسک پزشکی استفاده کند. با این حال اگر نمیتواند ماسک را تحمل کند باید حتما در هنگام سرفه یا عطسه، جلوی دهان و بینی خود را با دستمال کاغذی بپوشاند و سپس دستمال را به طور مناسب دور بیندازد و دستها را با آب و صابون بشوید.
برای دور انداختن ماسک استفاده شده، باید ضمن خودداری از دست زدن به قسمت جلوی ماسک، آن را داخل یک کیسه پلاستیکی قرار داده و پس از بستن کیسه در داخل سطل زباله دردار انداخته شود و بلافاصله دستها با آب و صابون شسته شوند. نباید از ماسک یا دستکش مجددا استفاده شود.
وی توضیح داد : بهترین تمیزکننده آب و صابون و بهترین ضدعفونیکننده، محلول خانگی مایع سفیدکننده یک درصد است. لباس، ملحفه و حولههای استفاده شده توسط بیمار را باید با استفاده از صابونهای معمولی و آب و یا ماشین لباسشویی در دمای ۹۰-۶۰ درجه سانتیگراد شستوشو داد و کاملا خشک کرد.
افشین دلشاد در پایان تاکید داشت : در صورتی که علائم هشدار اضطراری برای بیمار مبتلا به کرونا ایجاد شود باید بیمار فورا توسط پزشک معاینه شود. این علائم عبارتند از: تنگی نفس، گیجی یا آشفتگی ذهنی، درد مداوم یا فشار در قفسه سینه و متمایل شدن رنگ لب یا صورت به رنگ آبی