غرق شدگی و اصول پشگیری از آن
رئیس گروه مدیریت خطر و بلایای معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی با توجه به قرارگیری در فصل گرم سال و احتمال افزایش غرق شدگی ها، نکاتی را درباره غرق شدگی و اصول پیشگیری از آن در تمام مکان ها، ذکر و اعلام کرد: غرق شدگی به معنای ورود آب به داخل ریه ها و مجاری تنفسی و خفگی در نتیجه فرورفتن در آب است.
اسماعیل حاتمی در گفت و گو با وبدا، با بیان اینکه غرق شدگی در روزهای آخر هفته و در ماه های گرم سال شایع تر است و قربانیان غرق شدگی اکثرا کودکان و جوانان هستند، افزود: دریا، رودخانه ها، سدها،کانال ها، چاه ها، استخرها، حوض ها و وان های حمام (برای کودکان) از جمله مکان هایی هستند که غرق شدگی در آن ها رخ می دهد.
وی با اشاره به نشانه های غرق شدگی ادامه داد: دست و پای زدن غیر طبیعی و تقلا کردن، قرار گرفتن سر و صورت زیر آب و به مدت طولانی، خم شدن سر به عقب، متورم شدن شکم به علت خوردن مقدار زیاد آب، تنفس صدادار، تنگی نفس، قطع نفس، قطع شدن ضربان قلب، بیهوشی، کبودی یا رنگ پریدگی لبها، صورت و پوست بدن، استفراغ و سرفه از علائم غرق شدگی هستند.
حاتمی در پاسخ به این سوال که اصول پیشگیری از غرق شدگی چیست؟ نیز بیان کرد: کودکان را در نزدیکی مکان های آبی پر خطر، وان حمام، حوض و استخر تنها رها نکنید، کودکان نباید بدون همراهی فرد بزرگسال، وارد آب شوند.
وی افزود: کودکان باید به همراه لوازم ایمنی شنا به درون استخر بروند و مهارت شنا کردن را یاد بگیرند.
حاتمی تصریح کرد: داخل آبی که عمق آن را نمی دانید وارد نشوید، شب ها در مکان های آبی پر خطر شنا نکنید، در آب های کم عمق یا آبی که عمق آن را نمی دانید شیرجه نزنید زیرا احتمال ضربه مغزی یا آسیب به ستون فقرات و استخوان ها وجود دارد.
وی بیان کرد: اگر هنگام شنا احساس کردید عضلاتتان گرفته است و یا خسته شده اید، فورا از آب خارج شوید، از ورود ناگهانی به آب سرد خودداری کنید، زیرا به دلیل سرد بودن آب، احتمال سنکوپ و شوک دمایی وجود دارد.
وی تاکید کرد: اگر شنا بلد نیستید، برای نجات فرد غریق، وارد آب نشوید، زیرا احتمال دارد شما هم دچار غرق شدگی شوید، همچنین برای نجات فرد غریق، به داخل رودخانه پر آب نروید زیرا جریان تند آب رودخانه شما را غرق می کند.
رئیس گروه مدیریت خطر و بلایای معاونت بهداشتی با اشاره به نجات غریق در دریا گفت: نجات دهندگان آموزش ندیده باید مواظب باشند که خودشان هم غرق نشوند در بسیاری از مواقع افرادی که برای نجات غریق به دریا رفته اند خودشان هم غرق شده اند، بنابراین برای نجات فرد غریق ابتدا امنیت خود را در نظر بگیرید.
اسماعیل حاتمی افزود: برای کمک به فرد غریق و هدایت به بیرون از آب می توان از طناب چوب و حلقه نجات استفاده کرد یا با تشکیل زنجیره انسانی او را نجات داد، فرد غریق نجات در زمان بیرون آوردن فرد غریق از آب باید سر او را بیرون آب نگهدارد با یک دست شنا کند و با یک دست فرد را از پشت بگیرد و همراه او شنا کند در این حالت فرد غریق نباید تقلا کند و باید آرام باشد.
وی تاکید کرد: غریق نجات آموزش دیده باید برای نجات فرد غرق شده در دریا اقدام کند.
وی ادامه داد: در صورتی که فرد، غریق هوشیار باشد باید به خشکی منتقل شود و عملیات احیا سریعا برای او شروع شود در افرادی که هوشیاری شان از دست رفته است شروع احیا در آب صورت می گیرد تا با صرف وقت در حین انتقال غریق به، خشکی امکان نجات فرد افزایش یابد در این حالت تنفس بدون ماساژ قلبی داده می شود.
وی با اشاره به اینکه نجات فوری فرد غریق در دقایق اول غرق شدگی حائز اهمیت است زیرا احتمال زنده ماندن فرد غریق در دقایق اولیه بالاست گفت: ولی پس از گذشت زمان این احتمال کاهش می یابد در دقیقه اول غرق شدگی احتمال زنده ماندن فرد غریق ۹۵ درصد است پس از گذشت ٦ دقیقه این احتمال به ۲۵ درصد کاهش می یابد و با گذشت ۸ دقیقه تنها ۳ درصد احتمال زنده ماندن فرد وجود دارد.
وی یادآوری کرد: بلافاصله پس از خارج کردن غریق از آب با اورژانس تماس بگیرید و تا رسیدن اورژانس، سر فرد غرق شده را پایین تر از بقیه اعضای بدن قرار دهید تا آب از مجاری تنفسی او خارج شود، علایم حیاتی غرق شده را چک کنید عملیات احیا را انجام دهید. در هر ۳۰ ماساژ دو بار تنفس مصنوعی بدهید، اگر در هنگام ماساژ قلبی شخص مصدوم استفراغ کرد خیلی سریع فرد را برگردانید تا محتویات به درون مری ودهان او برنگردد.
وی افزود: آسیب گردن در تعدادی از غرق شدگان به ویژه در موارد شیرجه زدن، اسکی روی، آب موج سواری و یا قایقرانی رخ می دهد بنابراین در زمان حرکت دادن او باید احتیاط کامل صورت گیرد.
وی توصیه کرد: مردم را از اطراف غرق شده دور کنید تا به غرق شده اکسیژن بیشتری برسد و پس از بازگشت علائم حیاتی غریق او را را در یک پتو یا حوله بپیچید و بدن فرد غرق شده را گرم نگه دارید.