چراغ راهنمای تغذیه برای خود مراقبتی
مدیرگروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی راهنمایی تغذیه جهت خود مراقبتی اعلام و بیان کرد: در برنامه غذایی روزانه خود از 6 گروه اصلی غذایی که شامل نان و غلات، شیر و لبنیات، گوشت و تخم مرغ، حبوبات و مغز دانه ها، میوه ها و سبزیجات استفاده کنید.
نسرین علیزاده در گفت و گو با وبدا؛ افزود: روزانه از نان و غلات سبوس دار و حبوبات استفاده کنید و لبنیات کم چرب (شیر و ماست کمتر از 2.5 درصد چربی) را در برنامه غذایی خود بگنجانید.
وی اضافه کرد: مصرف حداقل 5 واحد (معادل 400 تا 500 گرم) میوه و سبزی را در روز فراموش نکنیم، یک واحد میوه معادل یک عدد میوه متوسط یا سه قاشق غذاخوری سبزی های پخته یا یک لیوان سبزی خام است.
علیزاده با بیان اینکه در هفته 2 تا 3 بار غذای حاوی گوشت یا مرغ در برنامه خود بگنجانید و هنگام آماده کردن انواع گوشت برای پختن، چربی و پوست آن را دور بریزید.
وی افزود: حداقل هفته ای دو بار از ماهی پخت بخارپز، تنوری یا کبابی استفاده کنید، آجیل ها و مغزدانه ها را به صورت بی نمک و خام مصرفی کنید.
وی ادامه داد: مصرف نمک را به کمتر از 5 گرم در روز محدود کنیم که این میزان شامل نمک هنگام پخت و پز و نمک کوجود در غذاهای آماده صنعتی، کنسروها، فست فودها تنقلات شور مثل چیپس، پفک، خیار شور نیز می شود.
وی با بیان اینکه سر سفره غذا نمکدان را حذف کنیم، گفت: سعی کنیم مصرف قند و شکر را به کمتر از 25 گرم در روز یا 5 قاشق چایخوری برسانیم که شامل آبنبات، نبات، نوشابه های شیرین، شربت ها، دسرها و شیرینی ها و مرباجات هم می شود.
وی یادآوری کرد: همراه با چای از 2-3 عدد توت خشک یا کشمش یا خرما به جای قند و شکر استفاده کنیم و مصرف نوشابه های گازدار و آب میوه های صنعتی را کم کنید و به جای آن آب، دوغ کم نمک و آب میوه های تازه بنوشید.
علیزاده ادامه داد: برای پختن غذاها بیشتر از روش های بخارپز و آب پز کردن به جای سرخ کردن استفاده کنید و به نشانگرهای رنگی تغذیه ای روی بسته بندی مواد غذایی که با رنگ های سبز، نارنجی و قرمز مشخص شده دقت و توجه کنیم، زیرا مقدار انرژی نمک و چربی و قند در محصول را نشان می دهد.