مهارت کنترل استرس شب امتحان دانش آموزان در ایام امتحانات
مدیرگروه سلامت روان اجتماعی و اعتیاد معاونت بهداشتی اعلام کرد يكي از شايعترين اختلالهاي اضطرابي در كودكان و نوجوانان اضطراب امتحان است.
به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشتی، دکتر «ریحانه سادات رضوانی» با بیان این که ترس از امتحان با اضطراب امتحانی متفاوتند اما از یک مقوله هستند، افزود: در ترس از امتحان شما می دانید که چرا می ترسید ؟ مثلاً به دلیل اینکه آمادگی برای امتحان ندارید یا به این دلیل که دبیر پرسش هایی خارج از کتاب با درجه دشواری بالا خواهد داد یا به دلیل اینکه محتوی درسی کاملاً برای شما گنگ و نامفهوم باقی مانده است. در ترس از امتحان عامل ترس آشکار و مشخص است اما در اضطراب امتحان ، فرد نسبت به علت اضطرابش آگاهی ندارد . اضطراب هم در واقع نوعی ترس است.
وی اضافه کرد: ترس و اضطراب را مثل نمک در غذا تلقی کنید. حدی از ترس و اضطراب لازم و ضروری است. انرژی بخش است. مثبت و مفید است . به حرکت در آورنده است . باعث رشد و پیشرفت شما است. درست مثل نمک که به غذا طعم میدهد. اما چنانچه این ترس و اضطراب از حد و حدود طبیعی خود کمتر یا بیشتر شود مشکل ساز است و مبدل به عامل مهمی در بروز اختلال در عملکرد تحصیلی شما می گردد. نبود اضطراب تحصیلی یا اضطراب امتحان باعث بی خیالی و بی انگیزه گی و عدم تلاش و پشتکار لازم شده و موجب افت شدید تحصیلی فرد می گردد. .وجود اضطراب بیش از حد نیز تمام قوای روانی دانش آموز را به صحنه ی نبرد درون روانی کشانده و علیرغم سعی و پشتکار و پشتوانه ی مطالعاتی کافی مانع تحقق اهداف تحصیلی فرد مضطرب می شودهمیشه سعی کنید حدی از اضطراب را در خودتان حفظ کرده و سطح آن را ثابت نگهدارید. اضطراب مثبت می تواند به عنوان موتور محرک انگیزه عمل کند و انگیزه ساز باشد. اضطراب مثبت همواره با بسیج قوای ذهنی و جسمی ما راهگشای پیروزی ها و موفقیت های ما است. این نوع اضطراب پیش برنده است و بازدارنده نیست
وی ادامه داد: نوعي خود اشغالي ذهني است كه خود كم انگاري و ترديد در مورد تواناييهاي فرد را به همراه دارد و اغلب باعث ارزيابي منفي و تمركز نداشتن حواس و واكنشهاي جسماني نامطلوب مي شود.همزمان با آغاز فصل امتحانات، بسیاری از دانش آموزان، با احساس ناخوشایندی مواجه می شوند که با نشانه هایی چون تنش، وحشت و دلهره همراه است. این حالت در برخی افراد با لرزش در صدا، تعریق، تپش قلب، تنگی و کوتاهی نفس، لکنت زبان و خشکی دهان شروع می شود و بسته به میزان پیشرفت آن به ناراحتی های گوارشی، حالت تهوع و گاه کاهش سیستم دفاعی بدن می انجامد. این حالات نمادی از بروز «اضطراب امتحان» است.