شایعترین سرطان در کشور، سرطان معده است
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اظهارکرد: شایعترین سرطان در کشور، سرطان معده است که در آقایان نخستین سرطان شایع و در خانمها پس از سرطان پستان در رتبه دوم قرار دارد.
دکتر افشین دلشاد با اشاره به این که امروزه در سراسر دنیا، سرطانها در حال کنترل هستند، گفت: از آنجایی که سرطانهای دستگاه گوارش در ابتدا علائم خاصی ندارند، ممکن است زمان تشخیص بیماری به تعویق افتد که با پیشرفت هرچه بیشتر بیماری، هزینه درمان افزایش و شانس بهبود کاهش مییابد.
اولین علامت قابل توجه در سرطان معده ،ناراحتی گوارشی مبهم یادرد خفیف شکم،تهوع مختصر ولی دائم یا سوزش سردل که بعد از گذشت چند هفته بهبود نمی یابد . درصورت وجود علائم فوق بخصوص در افراد بالای 40سال باید به پزشک مراجعه ودر صورت صلاحدید با انجام آندوسکوپی معده پیگیری گردد.
دکتر دلشاد حدود ۳۰ تا ۵۰ درصد سرطانهای گوارشی را وابسته به نوع تغذیه افراد دانست و افزود: علاوه بر رعایت اصول تغذیهای و استفاده از غذاهای سالم و پرهیز از خوردن غذاهای شور که علاوه بر فشارخون تهدیدی جدی برای ابتلا به سرطانهای گوارشی است، نوع طبخ غذا نیز بر سلامت به ویژه جلوگیری از ابتلا به سرطان معده موثر است.
وی با بیان این که دستگاه گوارش شامل دهان، مری، روده باریک، روده بزرگ، پانکراس و لوزالمعده است، گفت: با توجه به روند رو به پیری جمعیت کشور و افزایش سن افراد در جامعه، شانس ابتلا به سرطان پانکراس و سرطان روده بزرگ افزایش مییابد، چرا که ابتلا به این سرطانها با افزایش سن ارتباط دارد.
دکتر دلشاد عنوان کرد: استفاده بیشتر از سبزیجات در غذاها به شرط آنکه زمان پختشان کم باشد و نیز استفاده از میوهها، شانس ابتلا به سرطانهای گوارشی را کاهش میدهد.
وی ادامه داد: استفاده زیاد از گوشت قرمز به ویژه به شکل سرخ شده و کبابی شانس ابتلا به سرطان را افزایش میدهد. همچنین علاوه بر کاهش مصرف گوشت، بهتر است هنگام طبخ دقت شود تا رنگ گوشت خیلی تیره نشود.
دکتر دلشاد خاطرنشان کرد: چاقی، عدم تحرک، مصرف مواد افیونی و دخانیات، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، مصرف غذاهای داغ و عادات غذایی غلط از جمله دلایل ابتلا به سرطانهای گوارشی است.