سطح یک پیشگیری از بیماری آسم
معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی با بیان این که آسم یک بیماری التهابی مزمن راه های تنفسی است که در افراد مستعد از نظر ارثی، تحت تاثیر عوامل خطر محیطی، ایجاد یا تشدید می شود، افزود: راه کارهای پیشگیری از این بیماری دارای 3 سطح است.
دکتر«محمدرضا اکبری» با بیان این که بر اساس آمار سازمان بهداشت جهانی بیش از 300 میلیون نفر از مردم دنیا به آسم مبتلا هستند و جمعیت قابل توجهی از آنان را کودکان و نوجوانان تشکیل می دهند، ادامه داد: در کشور ما میانگین شیوع آسم 7.48 درصد (در افراد زیر 18 سال 13.14 درصد) است که در کلان شهرها افزایش می یابد.
وی با اشاره به نشانه های بالینی آسم افزود: سرفه، خس خس مکرر، تنگی نفس و احساس فشار در قفسه سینه که ممکن است در برخی دیگر از بیماری ها ریوی نیز مشاهده شوند، از علائم این بیماری هستند.
دکتر اکبری خاطرنشان کرد: نشانه ها و علائم بالینی آسم عموما متناوب و متغیر است، یعنی دوره های عود و بهبود دارد و اغلب در هنگام شب بدتر می شود.
وی ادامه داد: این علائم به ویژه در هنگام ورزش، برخورد با مواد حساسیت زا، دود سیگار، هوای سرد، عفونت های ویروسی دستگاه تنفس و نیز هیجان تشدید می شود.
وی با بیان این که تشخیص قطعی آسم پس از بررسی و معاینه و انجام آزمون های ضروری توسط پزشک متخصص خواهد بود، سطح یک پیشگیری از این بیماری را توضیح داد و گفت: پرهیز از سیگار کشیدن و مصرف هرگونه مواد دخانی و اعتیاد آور به ویژه در دوران بارداری و سنین خردسالی و نیز عدم تماس با دود آن ها در محیط های شغلی و فضاهای بسته یکی از راه های پیشگیری در این سطح است.
معاونت بهداشتی، یادآوری کرد: پرهیز از خانه های مرطوب و کاهش هر نوع آلاینده در محیط های مسکونی، تغذیه انحصاری شیرخواران با شیر مادر تا پایان 6 ماهگی و ادامه تغذیه با شیر مادر پس از شروع غذای کمکی، کاهش تماس کودکان خردسال مستعد آلرژی و آسم با مواد حساسیت زای (آلرژن) استنشاقی مانند هیره (مایت) های گرد و غبار، سوسک و حیوانات خانگی، پرهیز از مواد حساسیت زا و محرک در محیط های شغلی با خارج کردن آن ها از محیط زندگی و استفاده از وسایل و روش های کمکی با راهنمایی متخصصان آلرژی از جمله راههای دیگر پیشگیری در سطح یک است.