parcham جهش تولید با مشارکت مردم
  • 1401/09/27 - 11:20
  • - تعداد بازدید: 18
  • - زمان مطالعه : 3 دقیقه
  • /ZLLa

راه‌های پیشگیری و کنترل فشارخون بالا

مدیر گروه مبارزه با بیماری‌های معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، راه‌های پیشگیری و کنترل فشارخون بالا را بیان کرد.

 دکتر «فلوریا انفرادی» گفت: فشارخون بالا به‌طورمعمول بدون علامت است و به همین دلیل فشارخون بالا «قاتل خاموش» هم نامیده می شود. وی با بیان این‌که در موارد اندکی فشارخون بالا دارای علایمی است، افزود: این علایم شامل سردرد در ناحیه پس سر، سرگیجه، تاری دید، تپش قلب، خستگی زودرس، تنگی نفس شبانه یا هنگام فعالیت، درد قفسه سینه و ادرار کردن بیش از یک‌بار در طول شب است.

 

وی با بیان این که فشارخون بالا، دو نوع اولیه و ثانویه دارد، افزود: در نوع اول که 95 درصد بیماران فشارخونی را شامل می‌شود، علت فشارخون بالا مشخص نیست و عواملی مانند سن بالا، جنسیت، مصرف زیاد نمک، چاقی، دیابت و سابقه خانوادگی در ایجاد آن دخیل هستند.

 

وی با بیان این‌که 5 درصد افراد دارای فشارخون بالا مبتلا به نوع دو این بیماری هستند، ادامه داد: در این گروه، علت فشارخون بالا، اخلال در کار یکی از عوامل تنظیم‌کننده فشارخون است و درمان بیماری ایجادکننده ممکن است به برطرف شدن قطعی فشارخون بالا منجر شود.

 

وی عوامل خطر زمینه‌ساز بیماری فشارخون بالا را اعلام و بیان کرد: سابقه خانوادگی، سن و جنس، مصرف زیاد نمک، میزان چربی خون، مصرف الکل، مصرف دخانیات، کم‌تحرکی، چاقی، دیابت، قرص‌های ضدبارداری خوراکی، استرس و فشار عصبی از جمله این عوامل هستند.

 

دکتر «انفرادی» با اشاره به این که خطر بروز سکته قلبی و مغزی در افراد که فشارخون بالا دارند، زیاد است، ادامه داد: فشارخون بالا درصورتی‌که کنترل نشود، به رگ‌های مغز، قلب، کلیه و چشم آسیب می‌زند و همین‌طور منجر به بروز سکته‌های قلبی و عروقی می‌شود.

 

وی با بیان این‌که یکی از روش‌های اصلی کاهش و کنترل پرفشاری خون، پیروی از یک رژیم غذایی مناسب است، اضافه کرد: مصرف بیش‌از اندازه نمک در برنامه غذایی می‌تواند منجر به پرفشاری خون شود و همچنین مصرف انواع غذاها و سوپ‌های آماده یا کنسرو شده، فست فودها، گوشت‌های فراوری‌شده و تنقلات شور سرشار از نمک (سدیم)، فرد دچار فشارخون و پرفشاری خون می‌شود. وی راهکارهای تغذیه‌ای برای کاهش فشارخون را نیز ارائه کرد و گفت: حذف نمکدان از سفره امری ضروری است و می‌توان با جایگزین کردن نمک با چاشنی‌ها و ادویه‌ها طعم غذا را بهتر کرد.

 

وی تصریح کرد: پرهیز از مصرف تنقلات شور مثل چیپس، انواع پفک و خیار شور و جایگزینی آن با محصولات کم یا بی‌نمک مانند غلات یا سبزی‌های آماده بدون نمک، استفاده از چاشنی‌هایی مانند لیموترش، آب‌غوره، نارنج یا سرکه به‌جای نمک، استفاده از گوشت تازه به‌جای کنسروها و توجه به برچسب مواد غذایی ازجمله راهکارهای تغذیه‌ای برای کاهش فشارخون است.

 

دکتر «انفرادی» بابیان این‌که فشار بالای خون دارای درمان دارویی و غیر دارویی است، اضافه کرد: تغییر الگوی تغذیه‌ای، افزایش فعالیت بدنی و کاهش وزن از جمله درمان‌های غیر دارویی فشار خون بالاست.

 

وی توصیه کرد: افراد فشارخون خود را در هر بار مراجعه به مراکز بهداشت و پزشک اندازه‌گیری کنند، مصرف میوه و سبزی را در وعده‌های غذایی روزانه قرار دهند و در صورتی‌که شیوه زندگی نامناسب دارند، با کاهش مصرف سدیم، نمک و چربی در رژیم غذایی، ترک مصرف دخانیات، کاهش چاقی وافزایش فعالیت بدنی، فشارخون خود را در حد طبیعی حفظ کنند.

  • گروه خبری :
  • کد خبر : 15377
کلمات کلیدی
تنظیمات قالب
عبارت خود را درج و جهت جستجو "Enter" را بفشارید